Shendet

Debati/ Gratë shtatzëna nuk pranojnë të vaksinohen në Britaninë e Madhe, vetëm 15% e tyre të vaksinuar

Gratë shtatzëna po kthehen mbrapsht nga klinikat e vaksinës antiCovid pavarësisht këshillave klinike që ato marrin, kanë paralajmëruar ekspertët teksa i kanë kërkuar qeverisë të rrisë përpjekjet për grupet e pavaksinuara.

Anëtarët e Komitetit të Përbashkët për Vaksinimin dhe Imunizimin (JCVI) i thanë “The Guardian” se përpjekjet për të rritur marrjen e vaksinave përforcuese nuk do të jenë të mjaftueshme për të parandaluar më shumë vdekje dhe shtrime në spital dhe se ministrat duhet të kenë prioritet ata që nuk janë vaksinuar. Në veçanti ata kërkuan fokus të veçantë te gratë shtatzëna pasi rreth 15% e tyre në Mbretërinë e Bashkuar janë vaksinuar plotësisht.

Të martën, NHS tha se gratë shtatzëna nuk duhet të shmangin vaksinimin pasi shpëton jetën e grave dhe foshnjave të tyre.

Të dhënat e fundit nga Universiteti i Oksfordit mbi shëndetin e nënës, që i disponon edhe “The Guardian”, tregojnë se të paktën 13 gra shtatzëna kanë vdekur me Covid midis korrikut dhe shtatorit të këtij viti, 85% e tyre kanë qenë të pavaksinuara. Shifra është më e lartë se në valën e parë dhe të dytë të pandemisë, kur vdiqën përkatësisht 9 dhe 11 gra shtatzëna.

Prof Marian Knight, drejtuese e studimit tha se ende nuk kishte një qëndrim unik për këtë çështje në të gjithë shërbimin shëndetësor.

“Është e rëndësishme që të fillojmë të shohim të dhëna për rezultatet tek gratë e vaksinuara, në mënyrë që të mund të tregojmë prova se vaksinat janë të sigurta, në vend që të themi se nuk ka prova që ato shkaktojnë dëm. Këto janë shifra shumë të vogla, por çështja është se gratë mund të ishin shpëtuar; fëmijët kanë mbetur jetimë”.

Joeli Brearley, themeluesja e shoqatës bamirëse për gratë shtatzëna tha se në qarkullim, në disa qendra të kujdesit shëndetësor ka ende fletëpalosje të vjetra që këshillojnë mosbërjen e vaksinës.

Covid në shtatzëni lidhet me një rrezik të shtuar të lindjes së parakohshme, ndërsa gratë shtatzëna kanë më shumë gjasa të sëmuren rëndë sesa gratë jo shtatzëna të së njëjtës moshë. Një studim i mëparshëm zbuloi se një në gjashtë nga 118 pacientë me Covid që kërkonin trajtim më intensiv të ventilimit ishin gra shtatzëna të pavaksinuara.

Studime të tjera sugjerojnë se varianti Delta përbën një kërcënim më të madh për gratë shtatzëna sesa variantet e mëparshme. Në korrik, Sistemi i Mbikëqyrjes Obstetrike në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se një në katër gra shtatzëna të shtruara në spital me Covid në valën e parë kishte sëmundje të moderuar deri në të rëndë krahasuar me 45% të shtrimeve të fundit.

Midis marsit dhe korrikut, një në tre gra shtatzëna në spital me Covid kërkonte frymëmarrje të komanduar dhe një në shtatë kane qenë në kujdes intensiv.

Një zëdhënës i NHS (Shërbimi Shëndetësor Kombëtar) tha: "Gratë shtatzëna nuk duhet të largohen nga qendrat e vaksinimit dhe ato mund të bëjnë një rezervim përmes shërbimit kombëtar të rezervimit në internet

NHS ka këshilluar stafin e mamisë që t'u japë grave shtatzëna informacionin që u nevojitet për të marrë vendimin e duhur për to dhe foshnjën e tyre, kështu që nëse jeni shtatzënë dhe keni ndonjë shqetësim, ju lutemi diskutojini ato me një profesionist të kujdesit shëndetësor"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë