Kosova

DASH: Serbia operoi me struktura paralele në veri të Kosovës dhe ushtroi presion ndaj serbëve

Nga Gazeta 'Si'- Departamenti Amerikan i Shtetit ka publikuar së fundmi raportin për vitin 2023, ku thuhet se nuk pati ndryshime domethënëse në Kosovë sa i përket situatës së të drejtave të njeriut.

Raporti i DASH thotë se Qeveria e Kosovës ndërmori hapa të besueshëm, por jo të vazhdueshëm për të identifikuar, hetuar, akuzuar dhe ndëshkuar zyrtarët që mund të kenë abuzuar me të drejtat e njeriut. Në kapitullin e tretë të këtij raporti, ku flitet për lirinë për të marrë pjesë në procesin politik, përmendet edhe çështja e ndikimit të Listës Serbe te serbët lokalë në veri të vendit.

“Qeveria serbe vazhdoi të operojë struktura të paligjshme paralele qeveritare në zonat me shumicë serbe të Kosovës dhe në zonat e banuara kryesisht nga komuniteti goran i Kosovës. Qeveria serbe shpesh i përdorte këto struktura për të ndikuar në komunitetet serbe dhe organe të Kosovës dhe përfaqësuesit e tyre politikë”, thuhet në raportin e DASH-it.

DASH-i përmend edhe procesin e mbajtjes së zgjedhjeve parlamentare në shkurt të vitit 2021.

“Vendi zhvilloi zgjedhjet parlamentare në shkurt 2021. Vëzhguesit ndërkombëtarë i konsideruan kryesisht zgjedhjet të drejta dhe pa abuzime dhe parregullsi. Vëzhguesit ndërkombëtarë dhe të pavarur, si dhe përfaqësuesit e grupeve të pakicave etnike raportuan shqetësime në lidhje me mungesën e konkurrencës në zonat me shumicë serbe të Kosovës dhe vunë në dukje presion dhe frikësimin brenda komuniteteve pakicë etnike për të mbështetur partitë e rreshtuara me Listën Serbe, një parti e lidhur ngushtë me qeverinë serbe”, thuhet tutje në raport.

DASH-i shton se përkatësia partiake shpesh luante një rol në qasjen në shërbimet qeveritare dhe mundësitë sociale dhe punësimi.

“Perspektivat për partitë opozitare në zonat serbe të Kosovës mbetën të kufizuara, megjithatë, për shkak të presionit të raportuar dhe taktikave të frikësimit për të ndikuar te serbët e Kosovës që të mbështesin Listën Serbe”, thuhet në raport.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë