Ekonomi

Conte parashikon recesion të thellë: Paketa tjetër e shpëtimit jo më pak se 25 mld euro

Kryeministri Italian ka deklaruar se “qeveria po punon për një ndërhyrje të re” në favor të bizneseve, pasi që për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme “ne mund të bëjmë më shumë dhe duhet të bëjmë më shumë”.

Pasi falënderoi sindikatat dhe shoqatat e punëdhënësve, Conte parashikoi që dekreti tjetër do të parashikonte “alokime jo më pak se 25 miliardë, edhe nëse ju na lejoni të punojmë, ne do të donim ta forconim më tej këtë ndërhyrje”. Më pas, kur situate e emergjencës të ketë përfunduar, “vendit tonë do t’i duhet një kornizë e thjeshtuar rregullatore që është sa më e favorshme për investimet dhe burimet e rëndësishme publike, për pjesën më të madhe të caktuar tashmë, për të vazhduar të mbështetet ekonomia dhe rimëkëmbja e ciklit ekonomik më produktiv”.

Por për ta bërë atë, përfundoi Kryeministri, do të jetë e nevojshme një përpjekje masive europiane, sepse “recesioni” pas Covid-19 do të jetë “i thellë dhe i rëndë, dhe do të godasë të gjithë kontinentin europian”, një “tronditje ekonomike që kërkon masa adekuate “dhe” përgjigje të guximshme “. Prandaj, ndërhyrja me likuiditet e Bnakës Qendrore Europiane është e mirë, por obligacionet europiane të rimëkëmbjes janë të nevojshme (“Unë kurrë nuk kam qenë në favor të termit koronabond”) që Italia kërkon së bashku me tetë vendet e tjera anëtare të BE-së. “Kjo është një betejë që të gjithë fitojmë së bashku, përndryshe do të humbasim të gjithë. Unë do të përsëris këtë pozicion “tashmë në nivelin G20, dhe pasdite në Këshillin Europian”, tha ai.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë