Shkencë

Çipi neuromorfik, një inovacion i ri për personat e pamundur të kryejnë veprime

Spitali ALYN në Jeruzalem do të punojë me shkencëtarët e kompjuterëve në Universitetin e Hapur të Izraelit dhe ekspertë të tjerë për të provuar se si informatika neuromorfe, e cila imiton mënyrën e funksionimit të trurit të njeriut, mund të përdoret për të operuar një krah robotik të montuar në një karrocë. Prova klinike përfaqëson një hap drejt qëllimit të studiuesve për të komercializuar një krah robotik të përballueshëm, me energji të ulët dhe me bazë të inteligjiencës, për personat që përdorin karroca për lëvizjen e tyre. Krahu robotik për përdoruesit e karrocave është bërë nga Kinova Inc. me bazë në Kanada dhe nuk përdor inteligjencën artificiale. Informatika neuromorfe synojnë të imitojnë aftësinë e trurit të njeriut për të mësuar rreth mjedisit dhe për t'u përshtatur me të në kohë reale, ndërsa përdorin energjinë minimale. Kjo metodë gjithashtu kanë aplikime më të gjera në biznes. Për shembull, prodhuesi gjerman i automjeteve Mercedes-Benz AG po eksploron se si inteligjenca neuromorfe mund të ndihmojnë në rritjen e efikasitetit të energjisë, shpejtësisë dhe saktësisë për përdorimet e lidhura me inteligjencën artificiale të automjeteve.
Prova e parë klinike që përfshin një çip eksperimental të inteligjencës artificiale të bërë nga Intel Corp do të fillojë në muajt e ardhshëm, me pacientët të cilët do të përdorin një krah robotik në një spital rehabilitimi për fëmijë dhe adoleshent në Izrael.
“Një robot me bazë inteligjencën artificiale mund të ndihmojë përdoruesit e karrocave me dëmtime të shtyllës kurrizore, distrofi muskulore dhe paralizë cerebrale për nevojat fizike të ndryshme duke filluar nga ngrënia dhe pirja deri tek marrja e objekteve nga toka,” tha Arie Melamed Yekel, menaxher i përgjithshëm i qendrës së inovacionit të spitalit ALYN, ALYNnovation
Përfundimisht, një çip neuromorfik mund të ndihmojë krahun robotik të vendosur në karrocë të kuptojë në kohë reale se sa forcë ose presion duhet të përdorë kur merr objekte të tilla si një filxhan ujë, një laps ose një furçë flokësh, pa u mbështetur në sasi masive të të dhënave të trajnimit, fuqisë kompjuterike ose pjesë të shtrenjta motorike për të punuar.
“Rreth 25 pacientë me lëvizshmëri të kufizuar në ekstremitetet e tyre të sipërme do të marrin pjesë në provën klinike, me grupin e parë me pesë pacientë që pritet të fillojnë të përdorin krahun robotik midis prillit dhe qershorit,” tha Yekel.

Dëshironi të VAZHDONI Së lexUARi artikullin?

Abonohu tani, është falas!

Më Shumë