Keshilla

Cilat janë shenjat që ju e keni gjetur njeriun e duhur?

Që në moshë shumë të re ne ushqehemi me idenë se kur të rritemi do të gjejmë "gjysmën tjetër" dhe do të jetojmë të lumtur përgjithmonë, ashtu si në përrallat e Disney-t. Por çfarë do të thotë kjo “gjysma tjetër jona” dhe sa i përgjigjet realitetit? Cilat janë shenjat që dëshmojnë se partneri që kemi pranë është ai/ajo me të cilin mund të shoqërojmë gjatë gjithë jetës?

Së pari, është e rëndësishme të përqendrohemi në kuptimin e "urrejtjes". Ndërsa brezat janë rritur me këtë perceptim, është thelbësore të theksohet se qëllimi nuk është të kemi pranë nesh një gjysmë, por një person të kompletuar me idetë, bindjet dhe jetën e tyre të pavarur.

Dy partnerë janë vërtet të lumtur kur secili prej tyre ndihet mirë me veten dhe jetën e tyre dhe zgjedh të bashkohet me një person tjetër po aq të plotë. Kur kërkojmë gjysmën tjetër, do të thotë se ne vetë kemi vështirësi me veten dhe përpiqemi të bëhemi të lumtur përmes tjetrit. Lumturia nuk vjen nga partneri, por nga ne.

Pra, kur kemi gjetur një person me të cilin ndihemi shumë mirë, kalojmë mirë me të dhe diku aty shfaqen mendimet e para: dhe si mund të jem i sigurt që ky është njeriu im? Kjo është një pyetje që shumë njerëz më bëjnë shpesh në zyrën time.

Ka disa karakteristika që të ndihmojnë të dallosh nëse personi që ke pranë mund të jetë shoqërues për pjesën tjetër të jetës.

• Ju jeni miq shumë të mirë. Mund të mendojmë se marrëdhënia jonë romantike nuk ka nevojë të ketë karakteristikat e marrëdhënieve të mira miqësore, por kjo hidhet poshtë. Është e rëndësishme që dy partnerët të ndiejnë intimitet me njëri-tjetrin, të shijojnë bisedat që bëjnë, ashtu si ne me miqtë tanë më të mirë, të ndajnë të njëjtin sens humori, të kenë aktivitete të përbashkëta që të dyve u pëlqen të bëjnë. Një miqësi e fortë është baza e një marrëdhënieje të qëndrueshme pa do të thotë që ju duhet të jeni në përputhje me gjithçka.

• Ka respekt të ndërsjellë edhe në mosmarrëveshje. Është plotësisht e pritshme që një çift të ketë mosmarrëveshje për çështje të ndryshme. Megjithatë, mënyra se si ne i shprehim mosmarrëveshjet dhe kundërshtimet tona është e rëndësishme. Pra, nëse çdo herë që ka një mosmarrëveshje e diskutoni atë me partnerin tuaj pa bërtitur dhe kërcënime për ndarje, por duke treguar pranim dhe mirëkuptim për diversitetin e tjetrit, atëherë marrëdhënia juaj ka një bazë shumë të mirë.

• Jeni rehat duke qenë vetëm vetvetja dhe asgjë më shumë. Shumë herë ne përpiqemi t'i fshehim të metat dhe dobësitë tona nga partneri për të mos prishur imazhin që ai ka për ne. Kur gjen njeriun tënd, ajo që bën është thjesht të jesh vetvetja me dobësitë, gabimet, momentet e tua të vështira dhe ndihesh rehat kur ai të sheh ashtu. Kur jemi në një marrëdhënie vërtet të ekuilibruar, ne nuk përpiqemi të pretendojmë se jemi diçka tjetër nga ajo që jemi. Dhe kur jemi të lumtur, njeriu ynë nxjerr versionin më të mirë të vetes tonë.

• Ju keni të njëjtat synime për të ardhmen. Ky është gjithashtu një nga parashikuesit kryesorë të një partneriteti të lumtur. Të dy e shihni të ardhmen në të njëjtën mënyrë dhe dëshironi të njëjtat gjëra. Për shembull, në lidhje me krijimin e familjes, planet e ardhshme dhe vlerat që ka secili partner. Mund të jeni me një partner që e doni shumë, të kaloni mirë, por të mos keni të njëjtat synime për të ardhmen. Ju tashmë e dini që në fillim se kjo lidhje ka një datë skadence.

Më sipër u përmendën disa nga karakteristikat më themelore, të cilat përmes studimeve shkencore në fushën e marrëdhënieve ndërpersonale janë treguar se karakterizojnë marrëdhënie të lumtura afatgjatë. Kjo nuk do të thotë se nuk ka veçori të tjera po aq të rëndësishme. Pra, nëse partneri juaj ka të gjitha karakteristikat e mësipërme atëherë ju jeni shumë me fat sepse keni gjetur njeriun tuaj! Në fund të fundit, a ka bekim dhe lumturi më të madhe sesa të duash dhe të të duan?

Burimi: PsychologyNow.gr. Përgatiti: Ksenofon Ilia, Psikolog Klinik (marrë nga profili i tij në Facebook)


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë