Komunitet

Britania përfiton nga armëpushimi, lëviz për të sjellë në shtëpi fëmijë të bllokuar në Siri

Zyrtarët britanikë kanë ndërmarrë hapat e parë për të riatdhesuar fëmijët e bllokuar në Siri, duke bashkëpunuar direkt me agjencitë në terren për të identifikuar të miturit e pashoqëruar për një “kalim të sigurt” në Mbretërinë e Bashkuar.
Burimet në ‘Whitehall’ kanë konfirmuar se ata janë duke punuar me “agjenci të ndryshme” në Sirinë verilindore - besohet të përfshijë Komitetin Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq - për të filluar procesin e transferimit të fëmijëve të prindërve britanikë të lidhur me Shtetin Islamik në Mbretërinë e Bashkuar.
Ndër rastet e para të identifikuara janë tre jetimë, që besohet të kenë udhëtuar në Siri me prindërit e tyre nga Londra pesë vjet më parë dhe të cilët aktualisht ndodhen në Raqqa, nën kontrollin e milicisë së mbizotëruar nga kurdët, forcat demokratike siriane.
Reklama
Transportimi i fëmijëve në Irak, ku ata mund të transportohen nga qyteti i Erbilit për në Mbretërinë e Bashkuar, është vlerësuar nga zyrtarët kurdë dhe organizatat britanike të bamirësisë si i shpejtë dhe i sigurt, veçanërisht gjatë armëpushimit pesëditor.
Zhvillimi vjen para një apeli këtë javë nga Shamima Begum kundër heqjes së shtetësisë së saj britanike nga ish-sekretari i shtëpisë Sajid Javid. Begum, në moshën 15 vjeç, udhëtoi për në Siri në vitin 2015 për t'u bashkuar me ISIS nga shtëpia e saj në lindje të Londrës.
Juristët e Begum, aktualisht në kampin e refugjatëve al-Roj në veri-Lindje të Sirisë, do të argumentonin se vendimi ishte “i paligjshëm”. Seanca dëgjimore katërditore do të zhvillohet në Komisionin Special për Ankesat e Emigracionit, një gjykatë e specializuar që shqyrton sfidat e vendimeve për heqjen e shtetësisë britanike të dikujt për arsye të sigurisë kombëtare.
Të premten u bë me dije se Belgjika dhe shtetet e tjera europiane po përgatiteshin për të riatdhesuar qytetarët e akuzuar për lidhje të ISIS-it nga veri-lindja e Sirisë, duke përfituar nga armëpushimi.
Diku tjetër ‘Save the Children’, nëpërmjet një gruaje vullnetare që vepronte në veri-lindje të vendit, konfirmuan që kampet më të mëdha të refugjatëve në rajon, al-Roj dhe al-Hol, ku vlerësohet se ka rreth 30 fëmijë jobritanikë të shoqëruar, mbeten të pandikuar, duke luftuar pas pushtimit turk këtë muaj.
Një zëdhënës tha se transferimi i të miturve britanikë nga Siria në Mbretërinë e Bashkuar aktualisht është relativisht i thjeshtë. “Ndërsa gjërat po evoluojnë me shpejtësi, informacioni ynë i fundit është se transporti jashtë zonës është i mundur dhe se vendkalimet kufitare midis Sirisë dhe Irakut mbeten të hapura”, thanë ata. Administrata kurde përshkruhet si “jashtëzakonisht mbështetëse” në lehtësimin e kthimit në të ardhmen, me kusht që ato të negociojnë me zyrtarë të qeverisë britanike.
Deri javën e kaluar, qëndrimi i qeverisë britanike për riatdhesimin e fëmijëve britanikë ishte se ishte shumë e rrezikshme për zyrtarët që të përpiqeshin t’i shpëtonin. Sidoqoftë, pas pushtimit të Turqisë në veri të Sirisë, sekretari i jashtëm, Dominic Raab, la të kuptohet për një ndryshim të politikave, duke sugjeruar se jetimët britanikë dhe të miturit e pashoqëruar mund të ktheheshin në Mbretërinë e Bashkuar.
Ministria e Jashtme ka deklaruar: “Ne po shqyrtojmë jetimët dhe të miturit e shoqëruar që kanë kombësinë e Mbretërisë së Bashkuar dhe nëse mund të sigurohen rrugëkalime të sigurta për t'u kthyer në Mbretërinë e Bashkuar. Ne do të shqyrtojmë çdo rast të vetëm ku kërkohet ndihmë konsullore, por ky proces është larg nga i hapur dhe i drejtpërdrejtë”.
Save the Children shtoi: “Duket një hap në drejtimin e duhur, por që kjo të përkthehet në një ndryshim të vërtetë në politikë, duhet të dimë që qeveria po punon për sjelljen e të gjithë fëmijëve britanikë në Britani të Madhe, ndërsa ne mundemi akoma”.
Përveç Belgjikës, kuptohet se Franca dhe Gjermania aktualisht po shqyrtojnë se si të shfrytëzojnë armëpushimin e paralajmëruar të enjten nga nënkryetari i SHBA, Mike Pence për të riatdhesuar gra dhe fëmijë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë