Shkencë

Astronomët zbulojnë “Super Tokën”

Astronomët pretendojnë se kanë zbuluar një planet të ri.

Planeti i ri është ndryshe nga çdo gjë në sistemin tonë diellor, thonë studiuesit. Ky planet është më i madh se toka dhe më i vogël se Neptuni dhe qëndron shumë larg nga dielli, për këtë arsye sipërfaqja e këtij planeti është e mbuluar me akull.

Kjo "super Tokë" e ngrirë është eksoplaneti i dytë më i afërt, njohur për shkencën. Dhe në një ditë jo të largët kur teleskopët të fotografojnë planetet rreth yjeve të tjerë, mund të jetë bota e parë e re që ne do të shohim.

"Ne jemi duke lëvizur nga fantashkenca në realitetin e shkencës", tha astronomi Carnegie Johanna Teske, i cili kontribuoi në një studim të planetit të ri,

Dielli i ekzoplanetit, një trup i vogël i njohur si yll i Barnardit, është një nga fqinjët më të afërt të sistemit tonë diellor. Të vetmet yje më afër janë yjet e trefishtë të sistemit Alpha Centauri, i cili është kryesisht i dukshëm në qiellin e hemisferës jugore. Një nga ato yje, Proxima Centauri, është orbituar nga një planet i vogël, por tendenca e yllit për të hedhur flakë rrezatimi, do të thotë se planeti i tij nuk ka gjasa të jetë i banueshëm.

Ylli i Barnard ka qenë prej kohësh "balenë e bardhë e madhe" e gjuetisë së eksoplaneteve. Një nga studiuesit kryesorë të hulumtimit të eksoplanetit, astronomi Peter van de Kamp, tha se më shumë se 50 vjet më parë, ky yll mund të kishte strehuar një planet. Në vitet 1970, astronautët britanikë studiuan mundësinë e dërgimit të një anijeje për të hetuar sistemin e huaj - edhe pse nuk kishte ndonjë provë të ekzistences së një planeti.

Por deri në zbulimin e parë të eksoplanetit që u konfirmua në vitin 1995, janë bërë kërkime të zellshme rreth Yllit të Barnardit. Ky yll është sa një e dhjeta e masës së diellit tonë dhe shumë i zbehur për t'u parë me sy të lirë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë