Ekonomi

Aktiviteti i Biznesit në Eurozonë rritet në mënyrë të papritur, shenja optimizmi për ekonominë

Ekonomia e sektorit privat në eurozonë u kthye papritur në rritje në fillim të vitit 2023, lajme inkurajuese që mund të sugjerojnë se rajoni mund të shmangë recesionin.

Indeksi i shpejtë i menaxherëve të blerjeve të S&P Global u rrit në 50.2 në janar, më lartë se parashikimi prej 49.8 në një sondazh të Bloomberg dhe hera e parë që nga qershori që matësi ishte mbi pragun 50 që ndan zgjerimin nga tkurrja.

Një sërë faktorësh, duke përfshirë ngadalësimin e inflacionit, një dimër më të ngrohtë se zakonisht në Europën e kufizuar me energji dhe një lehtësim të kufizimeve të zinxhirit të furnizimit, po nxisin optimizmin në Europë.

Ndërsa qëndrueshmëria e ekonomisë shton dëshminë se rajoni mund t'i shpëtojë një recesioni, "rajoni nuk është ende jashtë pyllit," tha Chris Williamson, kryeekonomist i biznesit në S&P Global Market Intelligence.

“Kërkesa vazhdon të bjerë – thjesht duke rënë me një normë të reduktuar –do të shtojë inkurajimin për të nxitur shtrëngimin e mëtejshëm të politikës monetare,” tha ai.

Banka Qendrore Europiane ka rritur tashmë normat e interesit disa herë dhe është vendosur për një rritje tjetër javën e ardhshme. Çfarë ndodh pas kësaj është ende e paqartë, me disa që sugjerojnë për një qasje më graduale, ndërsa anëtarët më të ashpër të Këshillit Drejtues bëjnë thirrje për lëvizje "të rëndësishme".

Paga më të larta

“Rasti për norma më të larta interesi nxitet më tej nga rritja e punësimit të regjistruar gjatë muajit dhe shenjat e pagave më të larta që nxisin rritjen e fundit të presioneve të çmimeve”, tha Williamson.

Të dhënat nuk janë të gjitha pozitive. Leximet e publikuara më parë për dy ekonomitë më të mëdha të eurozonës – Gjermaninë dhe Francën – ishin ende nën 50.

Numrat për Japoninë treguan se sektori privat u kthye në rritje në fillim të vitit 2023, ndërsa Australia pa një tkurrje mujore të katërt radhazi, megjithëse në një nivel më të cekët. Tkurrje parashikohen gjithashtu për Mbretërinë e Bashkuar dhe SHBA.

Burimi: Bloomberg/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë