Treg

Agjentët imobiliarë presin ‘relaksim’ të tregut të pronave. Rritja e çmimeve zhvendoset në bregdet

Nga Gazeta 'SI' - Agjentët imobiliarë në Shqipëri nuk presin zhvillime domethënëse në tregun e pasurive të patundshme, gjatë muajve në vijim.

Në një anketë të kryer nga Banka e Shqipërisë me 230 shoqëri ndërtimi dhe agjentësh, pyetjes për pritshmëritë e rritjes së çmimeve, 70% e agjentëve i përgjigjen neutralisht, duke parashikuar kështu një ‘ngrirje’ të tregut. Anketa tregon se vetëm 17% presin rritje çmimesh dhe pjesa tjetër ulje.

Por të ndara sipas zonave, duket se qarku i shtrenjtimit të pronës po zhvendoset nga Tirana drejt bregdetit. 38% e agjentëve presin rritje çmimesh dhe të aktivitetit imobiliar në tërësi.

Agjentët nuk presin ndryshime as në aktivitetin ndërtues. Shumica e subjekteve (rreth 2/3) presin që gjatë periudhës së ardhshme, numri i pronave të reja që do të regjistrohen rishtazi në librat e tyre të mos ndryshojë.

Në fund të 2023-shi, BSH tregon se ka pasur rënie të banesave të reja që regjistrohen shitje. Në tërësi ka pasur dhe më pak prona të shitura për të njëjtën periudhë.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë