Shkencëtarët thonë se enset, një kulturë e rëndësishme ushqimore në Etiopi dhe një bimë zbukuruese që janë një element kryesor etiopian, mund të jetë një superushqim i ri dhe një shpëtimtar përballë ndryshimeve klimatike.
Sipas një studimi të ri, kultura e ngjashme me bananen ka potencialin të ushqejë më shumë se 100 milionë njerëz në një botë që po ngrohet.
Bima është pothuajse e panjohur jashtë Etiopisë, ku përdoret për të bërë qull dhe bukë.
Hulumtimet sugjerojnë se kultura mund të rritet në një gamë shumë më të madhe në Afrikë.
"Kjo është një kulturë që mund të luajë një rol vërtet të rëndësishëm në adresimin e sigurisë ushqimore dhe zhvillimit të qëndrueshëm", tha Wendavek Abebe nga Universiteti Hawassa në Awasa, Etiopi.
Enset ose "banane e rreme" është pjesë e familjes së bananes, por konsumohet vetëm në një pjesë të Etiopisë.
Enset janë një element kryesor në Etiopi, ku rreth 20 milionë njerëz mbështeten në të për ushqim, por gjetkë nuk është kultivuar edhe pse bima mund të durojë disa kushte.
Duke përdorur sondazhet bujqësore shkencëtarët parashikuan gamën e mundshme të ensetit gjatë katër dekadave të ardhshme. Ata zbuluan se kultura potencialisht mund të ushqejë më shumë se 100 milionë njerëz dhe të rrisë sigurinë ushqimore në Etiopi dhe vende të tjera afrikane, duke përfshirë Kenian, Ugandën dhe Ruandën dhe ndoshta në të gjithë botën në të ardhmen.
Studiuesi James Borrell, i Kopshtit Botanik Mbretëror, Kew, tha se mbjellja e tyre mund të ndihmojë në rritjen e sigurisë ushqimore.
"Ka disa tipare vërtet të pazakonta që e bëjnë atë absolutisht unik si kulturë. E mbillni në çdo kohë, e korrni në çdo kohë dhe është shumëvjeçare, prandaj e quajnë pemë kundër urisë”, tha Borrell.
Etiopia është një qendër kryesore e zbutjes së të korrave në Afrikë, shtëpia e kafesë dhe shumë kulturave të tjera.
Ndryshimet klimatike parashikohet të ndikojnë seriozisht në rendimentet dhe shpërndarjen e kulturave ushqimore bazë në të gjithë Afrikën dhe më gjerë.
Ka një interes në rritje për të kërkuar bimë të reja për të ushqyer botën, duke pasur parasysh mbështetjen në disa kultura kryesore. Pothuajse gjysma e të gjitha kalorive që hamë vijnë nga tre lloje: orizi, gruri dhe misri.
"Ne duhet të diversifikojmë bimët që përdorim globalisht si specie, sepse të gjitha ‘vezët tona’ janë në një shportë shumë të vogël për momentin", tha Dr Borrell.
Hulumtimi është publikuar në Environmental Research Letters.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.