Shendet

Nuk është mashtrim/ Makaronat dhe orizi mund të jenë më të shëndetshme si ushqime të mbetura, arsyeja se pse

Në fakt tingëllon si një tjetër mashtrim shëndetësor i shpërndarë në internet: Gatuani pak makarona ose oriz të bardhë dhe lëreni të ftohet brenda natës në frigorifer. Ditën tjetër, disa nga niseshtetë natyrale në ushqim do të jenë shndërruar në versione më të shëndetshme, të quajtura niseshte rezistente, të cilat janë të lidhura me një sërë përfitimesh shëndetësore, duke përfshirë uljen e sheqerit në gjak, shëndet më të mirë të zorrëve dhe rrezik të reduktuar të llojeve të caktuara të kancerit.

Ideja se ju mund të ndryshoni vetitë shëndetësore të një ushqimi thjesht duke e gatuar dhe ftohur mund të tingëllojë shumë e mirë për të qenë e vërtetë.

Por sipas ekspertëve si Balazs Bajka, një fiziolog i zorrëve në King's College në Londër, ka diçka të vërtetë në të.

Ftohja e ushqimeve me niseshte mund të shkaktojë disa ndryshime në strukturën e tyre që më pas mund të përfitojë shëndeti tuaj, tha Dr. Bajka.

Çfarë dimë

Çfarë është niseshteja rezistente?

Niseshteja rezistente është një lloj fibre që gjendet natyrshëm në shumë lloje ushqimesh bimore, si drithërat, fasulet, arrat, farat, bananet e gjelbra dhe gjethe delli. Por mund të rritet edhe në ushqime të tjera që përmbajnë kryesisht niseshte të rregullt, si orizi, makaronat dhe patatet, pasi të jenë gatuar dhe më pas ftohur.

Gatimi dhe ftohja bën që molekulat e niseshtes së ushqimit të ngjeshen fort së bashku, duke i bërë ato më të vështira për t'u tretur, tha Dr. Bajka. Kur kjo ndodh, një pjesë e niseshtes bëhet "rezistente", që do të thotë se molekulat e saj të sheqerit nuk ndahen dhe absorbohen aq lehtë në qarkullimin e gjakut sa do të ishin normalisht.

Edhe nëse e ngrohni ushqimin si te mbetura ditën tjetër, pjesa më e madhe e niseshtes rezistente të formuar gjatë ftohjes do të mbetet, shtoi ai.

Cilat janë përfitimet shëndetësore të niseshtes rezistente?

Për shkak se niseshteja rezistente nuk tretet lehtë, ato nuk e rrisin sheqerin në gjak aq shumë sa niseshteja e zakonshme, tha Kimberley Rose-Francis, një dietologe në Florida, e specializuar për pacientët me diabet.

Në vend të kësaj, niseshteja rezistente vazhdon në zorrë duke ushqyer  mikrobet e mira, tha Dr. Bajka.

Kjo i ndihmon ata të lulëzojnë dhe të krijojnë molekula të dobishme që lidhen me uljen e kolesterolit dhe inflamacionit si dhe shëndetin më të mirë të zorrëve në përgjithësi.

Ka gjithashtu disa prova se niseshteja rezistente mund të luajë një rol në reduktimin e rrezikut të llojeve të caktuara të kancerit, tha Annette M. Goldberg, një dietologe në Institutin e Kancerit Dana-Farber në Boston, megjithëse nevojiten më shumë kërkime.

Në një provë të kohëve të fundit me më shumë se 900 njerëz me sindromën Lynch, një gjendje gjenetike që rrit rrezikun e zhvillimit të llojeve të ndryshme të kancerit, studiuesit i ndanë pjesëmarrësit në dy grupe: njëri që merrte 30 gram suplement rezistent niseshteje çdo ditë deri në katër vjet, dhe një tjetër që mori një placebo.

Deri në 20 vjet më vonë, studiuesit zbuluan se ndërsa nuk kishte asnjë ndryshim në rrezikun e pjesëmarrësve për kancer kolorektal, ata që morën suplementet rezistente të niseshtes kishin gjysmë e më shumë gjasa se ata që morën placebo për të zhvilluar lloje të tjera të kancerit, veçanërisht ato të traktit të sipërm gastrointestinal, si në stomak ose pankreas. (Suplementet e përdorura në provë u siguruan nga një kompani që prodhon përbërës niseshteje, por kompania nuk ishte e përfshirë në hartimin ose analizën e studimit)

Kur gatuani dhe ftohni një ushqim me niseshte, ju gjithashtu po rritni në mënyrë efektive përmbajtjen e fibrave të tij, tha Mindy Patterson, një profesore e asociuar e të ushqyerit dhe shkencave ushqimore në Universitetin Teksas Ëoman.

Fibrat janë të lidhura me një mori përfitimesh shëndetësore, duke përfshirë rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe disa lloje kanceri. Dhe kur konsumohet si niseshte rezistente, duket më pak e mundshme se format e tjera të fibrave që të shkaktojnë efekte të pakëndshme si gazra apo fryrje, tha Dr. Patterson.

Në fund të fundit shumica e njerëzve do të përfitojnë nga konsumimi i më shumë fibrave, pavarësisht nëse është në formën e niseshtes rezistente apo jo, tha Dr. Patterson.

Burime të mira të fibrave përfshijnë drithërat, frutat, perimet dhe bishtajoret. Dhe përveç ngrënies së ushqimeve që përmbajnë në mënyrë natyrale niseshte rezistente, si fasulet, elbi, bananet jeshile dhe tërshëra, ju mund të rrisni nivelet e niseshtes rezistente në ushqime si makaronat, patatet dhe orizin duke i gatuar dhe ftohur ato, tha Dr. Patterson.

Kjo teknikë mund të jetë veçanërisht e dobishme për ata me diabet të tipit 2 ose me paradiabet, tha ajo.

Zonja Rose-Francis inkurajon shumë nga klientët e saj me diabet që të eksperimentojnë me metodat e gatimit dhe ftohjes me oriz, makarona ose patate për të parë nëse kjo bën një ndryshim në nivelet e sheqerit në gjak.

Për ta, kjo mund të jetë një teknikë e fuqishme, tha ajo - pasi shumë njerëz me diabet shmangin ngrënien e ushqimeve me niseshte nga frika se mund të rrisin shumë sheqerin në gjak. Kjo mund të shpjegojë pse një nga videot e saj në TikTok mbi këtë temë është parë 1.3 milion herë. "Kjo u jep njerëzve shpresë," tha ajo.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë