Shendet
Raporti i KB: Një miliard ton ushqime hidhen çdo vit
"Një person që po bën pazar sot ka të ngjarë të flakë rreth një të pestën e artikujve në karrocën e tij," tha Marcus Gover, drejtuesi i programit Wrap, i cili këtë javë nisi fushatën e “Javës së Parë të Mbrojtjes së Ushqimit” në Mbretërinë e Bashkuar, që synon të nxjerrë në pah ndikimin në humbjen e ushqimit.
Rreth 70 për qind e të gjithë ushqimit të humbur është e lidhur me familjet, me 16 për qind që vijnë nga prodhimi, 11 për qind nga restorantet, lokalet dhe hotelet dhe vetëm 3 për qind nga supermarketet. Në një nivel individual, kjo arrin në 120 kg ushqim të hedhur nga çdo person në planet çdo vit.
"Nuk ka të bëjë me fajësimin e njerëzve për këtë. Ka të bëjë me ndihmën e njerëzve për të ditur se çfarë mund të bëjnë në lidhje me të. Prodhimi i ushqimit është një nga gjërat më me ndikim që bëjmë për sa i përket mjedisit. Bujqësia përbën 70 për qind të përdorimit të ujërave të ëmbla në botë dhe është e lidhur me 30 për qind të emisioneve totale të gazrave serë dhe 80 për qind të humbjes globale të biodiversitetit,” shtoi Gover.