Ushqim

2000 dollarë një shalqi? Ushqimet më të shtrenjta në botë

Disa njerëz janë gati të shpenzojnë 35.000 dollarë për një pjepër apo të blejnë një çaj që është më i shtrenjtë se ari. Po, ushqimet super të shtrenjta ekzistojnë dhe këtu janë disa prej tyre.

Shafran

Shafrani nxirret nga stisma e lules Crocus sativatus. Çdo lule ka vetëm tre stigma dhe ato duhet të mblidhen butësisht me dorë. Duhen më shumë se 75,000 lule për të bërë një kile shafran.

Çaj Da Hong Pao

Disa varietete janë mjaft të përdorur por çajrat  Da Hong Pao janë më të çmuar se ari. Në fakt, nga pesha ky çaj shitet 30 herë më shumë se çmimi i arit. Uji i pasur me minerale në të cilin rriten pemët e çajit i jep Da Hong Pao aromën e tij unike. Nuk kanë mbetur shumë nga këto pemë, gjë që e bën këtë çaj tashmë të kushtueshëm edhe më të shtrenjtë.

Patatet Bonnotte

Noirmoutier, një ishull i vogël, mezi 50 km2, është shtëpia e asaj që shumë njerëz e përshkruajnë si patatet më të mira në botë. Bonnotte është një patate e vogël, e rrumbullakët dhe me lëkurë të butë e cila mund të korret vetëm me dorë, vetëm 15 ditë në vit. Çmimi mund të arrijë deri në 588 dollarë për kg, mjaftueshëm për të rritur çmimin e një pjate të skuqura.

Mishi i viçit Kobe dhe Wagyu

Viçat Kobe dhe Wagyu trajtohen me shumë kujdes. Atyre ju bëhët masazh për tju relaksuar fijet muskulore dhe pinë birrë në ditët e nxehta të verës. Disa pronarë madje i lajnë kafshët e tyre si fëmijë. Qëllimi përfundimtar është që të zbutet mishi dhe të jepet një aromë ndryshe. Mishi i viçit Ëagyu shitet me pakicë për gati 200 dollarë për kile dhe një biftek i gatuar shitet për 300 dollarë.

Havjar Almas

Havjari Almas vjen nga një specie e rrallë, breshka albino beluga, e cila noton në Detin Kaspik të Iranit. Ai shitet për më shumë se 30,000 dollarë për kg, për shkak të mungesës së breshkës.

Tartufi i bardhë i Albës

Tartufi është një shumëllojshmëri kërpudhash që rritet deri në 30 cm nën tokë. Është e vështirë, madje disa mund të thonë edhe e pamundur, të rritet, gjë që shpjegon çmimin e tepruar. Varieteti më i shtrenjtë është padyshim tartufi i bardhë që rritet pranë Albës në Itali. Në 2019, një kilogram mund të shitej për 4200 dollarë.

Kafeja Kopi luwak

Mendoni se ekspresi në kafenenë tuaj është shumë i shtrenjtë? Nuk është kur shikon se kafeja Kopi luwak shitet me 35 deri në 100 dollarë amerikanë për filxhan. Çmimi mund të jetë befasues, por origjina e tij është edhe më shumë. Kokrrat e kafes nxirren nga jashtëqitjet e civetit, një gjitar i vogël indonezian.

Shalqi Densuke

A do të ishit të gatshëm të paguanit në vitin 2020, 2000 dollarë për një shalqi? Kjo në të vërtetë do të ishte një vjedhje. Në vitin 2008, një shalqi Densuke u shit për 6100 dollarë. Ato janë shumë të rrallë dhe rriten vetëm në ishullin Hokkaido.

Djathi ‘pule’

‘Pule’, i bërë me qumësht nga një specie e gomarit në rrezik zhdukje dhe prodhuar në një fermë të vogël në Serbi, është djathi më i shtrenjtë në botë. Ndërsa një lopë mund të prodhojë 25 deri në 40 litra qumësht në ditë, një gomar mund të prodhojë vetëm deri në ... 300ml. Meqenëse duhen më shumë se 25L për të prodhuar një kg djathë ‘Pule’, është e lehtë të kuptohet pse kushton 1325 dollarë një kg.

Pula Ayam Cemani

Ayam Cemani është një varietet indonez i pulës që është plotësisht e zezë, nga koka te bishti, që përfshin edhe organet e saj të brendshme. Kjo krijesë unike ka një tipar tjetër të pazakontë. Ayam Cemani vlen më shumë se 2500 dollarë.

Ari i ngrënshëm

Ari i ngrënshëm është i shtrenjtë sepse ... është ar. Nuk ka aromë apo vlerë ushqyese, por ka një shkëlqim të shkëlqyeshëm. Zakonisht shtohet në një pjatë, si në djathë të pjekur në 214 dollarë ose kokoshka 500 dollarë, thjesht për tu mburrur për produktin më të shtrenjtë në botë.

Proshuta Ibérico

Si mund të kushtojë proshuta 485 dollarë për kg? Derrat iberikë riprodhohen më rrallë se varietetet e tjera, prodhojnë më pak mish dhe u duhet më shumë kohë për tu pjekur. Për t'i shtuar të gjitha, këto derra ushqehen pothuajse vetëm me acorn, e cila jep një aromë unike që shumë e shohin të parezistueshme.

Pjepri Yubari King

Restorantet zakonisht përdorin pjepër për të mbushur me lehtësi pjatat e mëngjesit. Pjepri Yubari King, i cili gjithashtu vjen nga ishulli japonez i Hokkaido, është një përjashtim. Ai mund të shitet në ankand për 45,000 dollarë. Çmimi buron nga puna që fermerët duhet të bëjnë për rritjen e tyre. Fermerët mund të rritin vetëm një pjepër për hardhi, ata duhet të masazhohen çdo ditë për të përqendruar aromën dhe duhet të mbështillen me kujdes për t'i mbrojtur nga ditët shumë me diell.

Kërpudha Matsutake

Të çmuara për aromën e tyre pikante, si pisha, kërpudhat matsutake shiten për gati 2,200 dollarë për kg. Ato rriten vetëm në pyjet me pisha të kuqe, një mjedis që po bëhet gjithnjë e më i rrallë. Nëse një stinë është shumë e thatë ose shumë e nxehtë, të korrat do të jenë të vogla.

Vanilja Madagaskar

Nga pesha, vanilja vlen më shumë se argjendi. Madagaskari furnizon 80% të vaniljes në botë, një kulturë që është e vështirë të rritet, veçanërisht në këtë epokë të ndryshimit të klimës. Njerëzit që punojnë në fabrikat e përpunimit të vaniljes kontrollohen gjatë daljes për t'u siguruar që ata të mos vjedhin me ndonjë prej kësaj vlere të çmuar.

Foie gras

I çmuar nga të gjithë, foie gras është, pa dyshim, një produkt luksoz. Patat dhe rosat që sigurojnë mëlçinë e tyre për këtë produkt delikat hanë shumë ushqim dhe piqen ngadalë. Të ballafaquar me presionin e vazhdueshëm nga grupet e të drejtave të kafshëve, disa prodhues kanë ndaluar prodhimin e foie gras, gjë që ka rritur çmimin e këtij produkti tashmë të shtrenjtë.

Djathë Moose

Me vlerë afërsisht 1100 dollarë për kg djathi Moose i prodhuar në Suedi, është një nga më të shtrenjtët në botë. Ferma që e prodhon atë ka vetëm tre femra Moose të zbutura (pasi nuk ka asnjë mënyrë që dikush të përpiqet të mjelë një moosë të egër) dhe mund të prodhojë 275 kg djathë çdo vit.

Reçel i skuqur

Bar-le-Duc, në Francë, prodhon një reçel që shitet me 235 dollarë për kg. Receta është një sekret i ruajtur, por njerëzit dinë të paktën një hap të procesit. Farat e secilit rrush hiqen manualisht duke përdorur një pendë pate.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë