Ekspozite

10 ilustrime që tregojnë botën në kohën e Covid-19

Të tregosh botën në kohën e koronavirusit nuk është e lehtë. Kur ende nuk kemi gjetur fjalët për të përshkruar atë që po ndodh rreth nesh, ne mund të mbështetemi tek imazhet. Në këtë rast, tek ilustrimet e shkëlqyera të disa prej ilustruesve më të rëndësishëm bashkëkohorë. Nga vetmia dhe nostalgjia te dashuria dhe solidariteti, këtu janë dhjetë ilustrime që tregojnë botën në kohën e koronavirusit.

Pascal Campion – Një homazh për Italinë

Pascal Campion, një ilustrues franko-amerikan i famshëm për talentin e tij për të portretizuar gëzimet e vogla të përditshme, ia kushton këtë ilustrim të shkëlqyeshëm Italisë. Një homazh për shpirtin e gëzueshëm të popullit italian dhe rezistencën e tyre të jashtëzakonshme përballë vështirësive.

Martina Heiduczek – Solidariteti

Në këtë imazh sugjerues, Martina Heiduczek, një ilustruese australiane, kondenson gjestet e solidaritetit të lindur spontanisht për të përballuar ashpërsinë e kësaj periudhe. Protagonistet e ilustrimit janë dy gra, që synojnë të kalojnë një filxhan kafe, nga një ballkon në tjetrin. Një gjest i vogël solidariteti që ilustron “kulturën e ballkonit”.

Lorenzo Mattotti – Trishtimi

Ndër karikaturistët dhe ilustruesit më të rëndësishëm dhe të njohur italianë, Lorenzo Mattotti na drejton me tiparin e tij poetik dhe kurrë banal në thellësitë e shpirtit njerëzor në kohën e koronavirusit. Rezultati është një përfaqësim i trishtuar i trishtimit, i bërë nga lotët blu, dritaret dhe një botë shumëngjyrëshe dhe e shkretë që na pret jashtë. Një nga ilustrimet më të paharrueshme në kohën e koronavirusit.

Maria Carluccio – Qëndrimi në shtëpi

Grupe të vogla njerëzish të mbyllur në kavanoza qelqi, të mbyllura nga kapakë hermetik që nuk lejojnë hyrjen ose daljen e ajrit. Një përfaqësim i përsosur i ndjenjës së shtypjes dhe mbytjes që shumë po përjetojnë në shtëpinë e tyre, për shkak të bashkëjetesës së detyruar.

Andrea Ucini – Puna nga shtëpia

Nëse shtëpia jonë bëhet gjithashtu vendi ynë i punës, si ndikon te ne në planin afatgjatë? Kjo është pyetja nga e cila lindi ilustrimi i shkëlqyeshëm i Andrea Ucini, një ilustrues fiorentin që ka jetuar në Danimarkë për më shumë se 10 vjet.

Jjaejji – Vetmia

Vetmia është, pa dyshim, një nga aspektet më të vështira për t’u përballur në këtë periudhë. Nuk ka të bëjë vetëm me njerëzit që jetojnë vetëm, por edhe të gjithë ata që, pavarësisht se janë në familje, u mungojnë miqtë dhe të dashurit.

Cairamieuxdemain – Nostalgjia

E mbyllur në shtëpi, e izoluar dhe larg njerëzve që duam, nostalgjia është bërë gjithnjë e më shumë pjesë e jetës sonë. Illustratori francez Nico, në Instagram, jep një paraqitje të përsosur të tij.

Allissand – Dashuria

Në kohën e distancimit shoqëror dhe izolimit të detyruar, dashuria gjithashtu bëhet një ndjenjë virtuale. Alessandra Bruni na tregon, në art, Allissand, një ilustrues i ri italian.

Virginia Mori – Distancimi social

Frika nga infektimi është zvarritur në shtëpitë tona, pasi secili prej nesh është kthyer në një kërcënim të mundshëm për tjetrin. Distancimi social bëhet, pra, një rregull themelor i çdo bashkëjetese, madje edhe ajo martesore. Për ta ilustruar atë, në të gjithë dramën e saj, është ilustruesja Virginia Mori.

Vito Ansaldi – Fëmijët

Kënaqësia e gjërave të vogla kërcënohet nga virusi. Edhe të shijosh një akullore është një ndërmarrje e vështirë në kohën e koronavirusit. Por si t’ua shpjegojmë fëmijëve? Vito Ansaldi na përfaqëson me thjeshtësi çarmatosëse në ilustrimet e tij.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë