Keshilla

10 hapa për të ndihmuar fëmijën të përshtatet me një vëlla ose motër të re në shtëpi

Fëmijët e vegjël nuk e kuptojnë idenë e ndarjes dhe ardhjes së një fëmije tjetër në shtëpi deri rreth 3.5 deri në 4 vjeç dhe ata nuk janë shumë të dashur me foshnjat. Kjo është normale për to që tani duhet ti ndajnë prindërit me dikë tjetër. Nuk është çudi që paraqitja e një vëllai ose motre të re në familje është një problem shumë i madh. Ka disa mënyra për t'i bërë gjërat më të lehta për të gjithë.

Përgatitni fëmijën më të madh para se të lindë foshnja

Qëllimi juaj është t'i bëni fëmijët tuaj miq para lindjes. Jini të sinqertë me fëmijën tuaj më të madh dhe shpjegoni që foshnja do të flejë, do të hajë dhe do të qajë shumicën e kohës dhe nuk do të jetë shok loje menjëherë. Lëreni fëmijën tuaj të ndërveprojë me barkun tuaj: të bisedojë me të, ta përkëdhelë atë, ose lërini të ndiejnë goditjen e foshnjës. Argëtohuni së bashku duke planifikuar gjëra për foshnjën. Nëse keni nevojë të ndryshoni dhomën e tyre, bëjeni paraprakisht, në mënyrë që fëmija më i madh të mos ndihet sikur po zëvendësohet.

Mos ia hidhni fajin për gjithçka foshnjës

Kini kujdes duke përdorur foshnjën si një justifikim pse nuk mund të bëni diçka, edhe nëse është e vërtetë. "Unë nuk mund të të ndihmoj, duhet të kujdesem për bebin”. “Mos bërtit, do ta zgjosh fëmijën".  Kështu vëllai ose motra më e madhe do të mendojë se foshnja është burimi i të gjitha problemeve të tyre! Mundohuni të përdorni arsye të tjera në vend të këtyre ose të paktën formulim që nuk përfshin "fëmijë".

Rrini në rutinën e zakonshme

Asgjë nuk do të funksionojë si sahat: me foshnjën e re, familja ngjan me një kaos që është e vështirë të menaxhohet. Përpiquni të bëni gjërat që bënit më parë, kjo do ta ndihmojë fëmijën tuaj të madh të ndihet më pak i shqetësuar. Sigurohuni që ata të marrin pjesë në sa më shumë aktivitete të rregullta, të ngrihen dhe të shkojnë në shtrat në të njëjtën kohë si para se të lindte foshnja.

Pranoni ndjenjat e fëmijës së madh

Asnjëherë mos i anashkaloni ndjenjat e fëmijës tuaj ose mos i qortoni se janë bërë më grindavecë ose mërzitur sepse gjërat kanë ndryshuar. Ata mund të shprehin emocione negative ose edhe të veprojnë. Bëjuani të ditur që ju e kuptoni pse janë mërzitur dhe është në rregull të ndihen ashtu. Sigurojini se do i doni gjithmonë pavarësisht cdo gjëje. Kërkojuni atyre t'ju tregojnë kur ata kanë filluar të ndjehen të zemëruar.

Nëse dëgjoni fjalinë "Unë e urrej këtë foshnjë", mos i thoni fëmijës se janë gabim. Edhe pse është e dhimbshme për ta dëgjuar, mos u përpiqni t'i bindni ata se duhet ta duan vëllain ose motrën e tyre. Në vend të kësaj, u thoni atyre se është normale dhe shpresoni se kjo ndjenjë do të kalojë.

Ofroni një dhuratë ose 2

Me siguri do të ketë dhurata të lezetshme për foshnjat dhe mund të jetë goxha shqetësuese për një fëmijë të madh i cili është mënjanë duke parë dhuratat të grumbulluara. Prandaj, surprizoni fëmijën tuaj më të madh me një dhuratë herë pas here. Nuk duhet të jetë diçka e madhe dhe e zbukuruar, është rasti kur vëmendja ka më shumë rëndësi. Le të jenë gjithashtu ata që të hapin dhuratat e foshnjës dhe t'i provojnë ato së pari.

Përfshini vëllain ose motrën më të madhe

Ftojeni fëmijën tuaj më të madh për të ndihmuar me foshnjën por mos e shtyni nëse nuk duan. Bëni “bujë të madhe” për vëllain e madh të rëndësishëm. Shikoni nëse duan të ju sjellin një pelenë ose shishe të pastër, të zgjedhin rroba apo ti këndojnë foshnjes. Vëllai ose motra e madhe do të ndihen krenarë që do t'ju jepen disa përgjegjësi të reja "të rriturish".

Jepni më shumë vëmendje të pandarë

Secili prind duhet të kalojë më shumë çdo ditë me vëllain ose motrën më të madhe. Bëni një orar me partnerin tuaj se kur njëri prej jush do të shikojë fëmijën ndërsa tjetri mund të kalojë kohë me fëmijën e madh. Lëreni fëmijën tuaj të zgjedhë atë që do të bëni së bashku dhe ndiqeni atë.

Ju gjithashtu mund të krijoni një zonë pa foshnjën për fëmijën tuaj më të madh, veçanërisht nëse foshnja tashmë ka mësuar të zvarritet dhe mund të shkatërrojë lodrat e vëllait ose motrës. Krijoni një hapësirë ​​private për ta dhe mbusheni atë me gjëra që ata nuk kanë pse të ndajnë me vëllain ose motrën e tyre.

Mësojini fëmijës tuaj më të madh se si të angazhohet në mënyrë të sigurt me foshnjën

Fëmijët mund të ashpërsohen natyrshëm, prandaj përdorni një kukull për të demonstruar se si të prekin dhe mbajnë butë një fëmijë. Tregojuni se si t'i japin foshnjës një përqafim dhe të mbajnë kokën siç duhet. Tregojuni atyre që ky lloj kontakti qetëson foshnjën dhe lavdëroni vëllain ose motrën më të madhe për një punë të bërë mirë.

Tregoni se një foshnjë është një person i vërtetë

Tregoni që foshnja është një njeri i vogël me nevojat dhe interesat e veta. Shpjegoni se foshnjat kanë nevojë për qumësht dhe pelena dhe se ata flenë shumë dhe ka gjëra që u pëlqejnë dhe nuk u pëlqejnë. Se nëse një foshnjë bën diçka, nuk është me qëllim. Mund të jetë gjithashtu emocionuese për një fëmijë të madh të spekulojë se cilat rroba do të dëshironte foshnja ose cilat lodra do t'i duhen.

T'i tregoni fëmijës tuaj fotot e tij të fëmijërisë mund të jetë gjithashtu një ide e mirë. Duke riprodhuar fëmijërinë e tyre, ju po e bëni më të lehtë për një fëmijë që të lidhet me një të porsalindur.

Bëni secilin të ndihet i veçantë

Në asnjë rrethanë nuk duhet të krahasoni vëllezërit dhe motrat, madje edhe për tema në dukje të pafajshme si pesha e lindjes, fjalët e para, kur secili filloi të zvarritet ose të ecë, ose që kishte më shumë flokë! Shmangni etiketat gjithashtu, mos thoni se njëri nga fëmijët tuaj është, për shembull, i talentuar para tjetrit, kjo mund të shkaktojë konkurrencë. Sigurohuni që edhe njerëzit e tjerë të mos e bëjnë atë, si të huaj ose gjyshër.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë