Treg

Vijon mungesa globale/ Çokollata shtrenjtohet sërish

Çokollata rrezikon të bëhet edhe më e shtrenjtë nëse korrja e re e kakaos në Afrikën Perëndimore përfundon me zhgënjim.

Çmimet e kakaos janë rritur me rreth 47% vitin e kaluar nga frika se moti i keq dhe sëmundjet e të korrave do të dëmtojnë prodhimin në Bregun e Fildishtë dhe Gana, të cilat përbëjnë dy të tretat e furnizimit botëror.

Fenomeni i motit El Nino mund t'i përkeqësojë gjërat dhe analistët presin një mungesë të tretë globale radhazi për sezonin e ri që sapo ka filluar.

Kjo do të thotë se inflacioni mund të vazhdojë edhe kur presionet e kostos për ushqimin të lehtësohen më gjerësisht.

Fermerët afrikanë të kakaos janë përballur me kosto më të larta dhe mungesë të plehrave dhe pesticideve

 Prodhuesit kryesorë të çokollatës si Hershey Co. dhe Lindt & Spruengli AG kanë paralajmëruar tashmë për rritje të mundshme të mëtejshme të çmimeve dhe ka shenja se mallrat më të shtrenjta po dëmtojnë kërkesën nga Europa në tregun kryesor të rritjes së Azisë.

"Situata aktuale po duket relativisht e rëndë nëse nuk ka një përmirësim dramatik në perspektivë," tha Darren Stetzel, nënkryetar i mallrave të buta për Azinë në ndërmjetësin StoneX. "Rritjet e mëtejshme të çmimeve mund të rëndojnë mbi konsumin."

Çmimet e kontratave të së ardhmes së kakaos në Nju Jork arritën nivelin më të lartë 12-vjeçar në mesin e shtatorit.

Burimi: Bloomberg/Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë