Mode

Veshje tradicionale rumune në pistë për fëmijët sirianë

Ambasada rumune në Ankara kremtoi të enjten ditën universale të veshjeve tradicionale rumune me një shfaqje modeste dhe një veprimtari bamirësie për të mirën e fëmijëve refugjatë sirianë.

Gjatë shfaqjes së modës të quajtur “Simfonia e Luleve”, filmi rumun “Flori de Ie” paraqiti 30 kostume tradicionale rumune të trashëgimisë, si dhe një koleksion të veshjeve moderne të frymëzuara nga kultura dhe traditat rumune, veçanërisht dedikuar përvjetorit të bluzë rumune.

Veprimtaria u zhvillua në qendër tregtare të Atakule të Ankarasë, një nga ndërtesat më të rëndësishme të kryeqytetit, me pjesëmarrjen e ambasadorit rumun Gabriel Şopanda dhe përfaqësuesve të mjediseve politike, diplomatike, akademike dhe të biznesit, si dhe komunitetit rumun në Ankara. Ndërtesa simbolike u ndriçua në ngjyrat e flamurit rumun dhe shfaqi në ekranin e saj linjën “Kremtimi i bluzës rumune” në gjuhën angleze dhe turke.

Ansambli i xhazit “World Mix Band”, i udhëhequr nga profesori i trumbetës rumun Julian Lupu i Orkestrës Bilharke të Ankarasë, të shfaqur në këtë ngjarje. Një ditë pas shfaqjes së modës, këshilltari kulturor i ambasadës rumune dhe zëvendëskryetarja e SHOM, Lavinia Oqea, organizuan të premten një ngjarje bamirësie për fëmijët e refugjatëve sirianë.

Gjatë kësaj ngjarjeje u mbajt një lotari me prodhimet tradicionale rumune dhe ndërkombëtare. Fondet do t’i dhurohen qendrës së al-Farah për solidaritet me azilin dhe avokatët (ASAM) për blerjen e rrobave dhe lodrave për fëmijët e refugjatëve sirianë nga rajoni metropolitan i Ankarasë.

 

Më Shumë