Shendet

Varianti i ri Covid: A do të funksionojnë masat e reja kundër Omicron?

Javën e kaluar është identifikuar një variant Covid-19 me mutacione të vështira, i cilësuar me shpejtësi si një "variant shqetësim" nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe i quajtur Omicron. Është zbuluar në vende duke përfshirë dhe ato europiane si Britaninë e Madhe dhe Belgjika.
Është një situatë me zhvillim të shpejtë. Profili gjenetik i Omicron ka ngritur shqetësime, por ka një mungesë të të dhënave të botës reale që do të thotë se askush nuk ka tablonë e plotë të asaj që mund të bëjë.
Ajo që dimë është se Omicron ka mutacione që teorikisht e ndihmojnë atë të përhapet më shpejt dhe ka prova në rritje se kjo ndodh në Afrikën e Jugut. Ai gjithashtu ka mutacione që teorikisht i bëjnë vaksinat më pak efektive dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se ka një rrezik më të lartë të riinfektimit sesa me variantet e tjera. Ekspertët thonë se nuk i dihet se sa i transmetueshëm është virusi. Përgjigja e qeverive deri tani është t'i testojë të gjithë, të izolojë të gjitha kontaktet e Omicron, të rrisë masat kufizuese dhe të shtojë mjetet mbrojtëse për personelin shëndetësor!
Ekspertët britanikë thonë se kjo nuk do të ndalojë të mbërrijnë apo qarkullojnë më shumë raste të Omicron.
"Nëse një virus është i mirë në përhapje, atëherë përfundimisht ai do përhapet. Dhe ka potencial të përhapet pavarësisht masave",thonë shkencëtarët.


Ka pyetje të rëndësishme shkencore që kërkojnë përgjigje dhe në krye të listës është ajo që ndodh kur Omicron plotëson nivele të larta imuniteti. Përgjigja, për mirë apo për keq, do të tregojë se çfarë do të ndodhë më pas.
Vaksinat që janë përdorur e trajnojnë trupin për të sulmuar proteinën e majës në virus - veçanërisht versionin e spikes nga varianti origjinal nga Wuhan në Kinë.
Sistemi ynë imunitar mëson të sulmojë disa pjesë të këtij virusi. Antitrupat në gjakun tonë janë si një ekuipazh që zbret në një makinë e  Formula 1 e cili shkon në zonën e synuar. Por mutacionet në Omicron janë si ndryshimi i disa pjesëve të makinës për të ngacmuar mekanikët dhe për ta bërë punën e tyre më të vështirë.

Çdo dëmtim i imunitetit ka shumë të ngjarë të ndikojë në shanset që ju të infektoheni me Covid-19. Ajo që kemi parë nga fenomeni i rënies së imunitetit është se mbrojtja kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes është më elastike. Do të duhet kohë për ta ditur me siguri.

Mund të duket e çuditshme, por dozat përforcuese mund të kufizojnë çdo ndikim. Në teori, ju mund të kompensoni një mbrojtje imune më pak efikase thjesht duke hedhur më shumë antitrupa dhe qeliza T mbi problemin, edhe nëse ato janë të papërsosura. Tashmë ka shqetësim nëse qeveritë do të munden të pengojnë sa më shumë kufizimin e variantit.

Burimi:BBC/Përshtati:Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë