Teknologji

Varësia nga ‘smartphone’ kurohet me një celular të dytë

Në varësi të ‘smartphone’-ve dhe disponueshmërisë 24 orë në ditë, lidhja në internet e telefonave celularë që na ka “dhuruar” teknologjia, tashmë ka një zgjidhje të re. Kur të mbani në xhep apo çantë pikërisht celularin tuaj, për të mos u “konsultuar” vazhdimisht me të, për shkak se kërkoheni nga njoftimet e përsëritura, mesazhet, WhatsApp, rrjetet sociale dhe email, zgjidhja është që të keni një telefon të dytë celular.


Që të jetë një “dumb-phone”, ose një ‘telefon memec’,’budalla’, që nuk ka qasje në internet, pa wi-fi, antenë dhe chip për lidhjen në internet. Asnjë rrjet social, asnjë e-mail, asnjë aplikacion, ikona të animuara, asnjë aktivitet që kalon në ‘browser’.

Një nga trendet kryesore të vitit 2019 do të jetë, në të vërtetë, minimalizmi digjital. Telefonat-memecë janë të përhapur në Kore, ku ata janë blerë kryesisht nga studentët që të mos shpërqendrohen gjatë provimeve, me synimin për të blerë një ‘smartphone’ vetëm pas sezonit.

Por këto pajisje kanë pasur një sukses të papritur në Londër ku në vend të kësaj ata mishërojnë një formë të re të simbolit të statusit midis të rriturve.

Minimalizmi digjital u pëlqen shumë menaxherëve (ndoshta me asistentët që merren me thirrjet e biznesit), edhe pse ky lloj telefonash ka shumë çmime të përballueshme, edhe për miliarderët, për të cilët luksi i vërtetë është koha e lirë, sepse shumë është shumë e rrallë.

“Kush mund ta përballojë atë, është kthyer te telefonat celularë të vjetër. Mund të qëndrohet online vetëm kur jeni në zyrë, – komenton Andrea Carraro, arkitekt i ‘smartphone’-ve. – Rreth qytetit, njerëzit janë gjithmonë të lidhur dhe ecin me kokën pa shikuar kurrë rreth. Në metro, ata janë të gjithë të prirur për t’u futur në internet. Shumë nga klientët e mi më tregojnë telefonin e tyre të ri ‘dump’ dhe ata e përdorin kur janë jashtë studios apo zyrës”.

“Unë e dua ‘dumb’-in tim, – tha gazetarja Alice O’Keeffe e “The Guardian”. – E lashë ‘iphone’-in tim dhe bleva një telefon të vjetër, një ‘telefon-memec’ pa internet, i quajtur edhe ‘feature-phone”.

Janë të shumta defektet e listuara nga ata që kanë ndërmarrë hapin për të hedhur ‘smartphone’ për të blerë një telefon të vogël celular, madje edhe ‘memec’. Ai fillon nga rikuperimi i pauzave mes një angazhimi dhe një tjetri, për një jetë të mbushur sërish me lexime ose vetëm duke shikuar qytetin përsëri nga dritarja e autobusit, ose duke biseduar me njerëz të tjerë.

“Ne duhet të fillojmë përsëri për të ndaluar njerëzit në rrugë për të kërkuar informacion, – thotë O’Keeffe. –Vërtet jemi pa internet edhe asgjë nuk kemi për të hyrë në llogaritë bankare kur të duam, por do jeni shumë më në ‘në qendër’ dhe të ndihemi më të sigurt, më pak të hutuar. Për disa paund, truri juaj është rikuperuar dhe kjo nuk ka të paguar”.

Gjithçka, në pritje të daljes të librit “Digital Minimalism”, duke zgjedhur një jetë të fokusuar në një botë të zhurmshme’ shkruar nga amerikani Cal Newport, profesor i shkencave kompjuterike që denoncon dëmin nga lidhja e vazhdueshme me celularin dhe propozon një zgjidhje drastike për të na kontrolluar, që do të thotë, për t’u çliruar.

Më Shumë