Mjedis

UNESCO kërkon mbrojtjen e Ohrit

UNESKO i ka kërkuar zyrtarisht Maqedonisë së Veriut që të marrë masa për të mbrojtur siç duhet trashëgiminë e qytetit të Ohrit, ose të shtohet në listën e vendeve të rrezikuara në Trashëgiminë Botërore.

Organizata kulturore e OKB-së publikoi një raport fillestar që kërcënoi ta vendoste menjëherë në qytetin e Ohrit dhe në zonën përreth listën e vendeve të rrezikuara, duke përmendur si probleme të vazhdueshëm urbanizimin e pakontrolluar dhe ndërtimet ilegale, të cilat kanë gërryer autenticitetin dhe integritetin e qytetit.

Raporti vuri në dukje se ndonëse disa projekte të mëdha ndërtimi u ndalën kohët e fundit, problemi me shumë ndërtesa të vogla të paligjshme vazhdon. Raporti vuri në dukje gjithashtu mungesën e masave adekuate të mbrojtjes.Kryebashkiaku i qytetit dhe qeveria kanë premtuar të ndërmaarrin veprime të shpejta. Ai ka theksuat se qyteti ka mbi 1000 ndërtime problematike, shumë prej të cilave qëndrojnë brenda qytetit të vjetër.

Të enjten, kryeministri Zoran Zaev premtoi se qeveria e tij do të vepronte nëse autoritetet lokale nuk do ta bënin këtë. “Ligji duhet të zbatohet për të gjithë. Nëse komuna nuk vepron, do të ndërhyjë shteti”, u tha gazetarëve Zaev.

Ohri është larg nga vendi më i madh turistik në Maqedoninë e Veriut, por popullariteti i tij ka sjellë probleme në lidhje me mbindërtimin. Vende të tjera që konsiderohen si të rrezikuara janë Sundarbani në Bangladesh, qyteti antik i Nessebarit në Bullgari, Ishujt dhe Zonat e Mbrojtura të Gjirit të Kalifornisë në Meksikë, Lugina e Katmandut në Nepal dhe Babilonia në Irak.

 

Më Shumë