Keshilla

Udhëtimi me miqtë përmirëson shëndetin

Të shkosh me pushime me miqtë i bën mirë shëndetit, sipas shkencës. Zakonisht e përcaktojmë miqësinë me mbështetjen, gëzimin, besueshmërinë dhe komunikimin e këndshëm. Por shkenca shton edhe një përkufizim: shëndet të mirë. Studimet tregojnë se miqtë ndihmojnë në reduktimin e stresit dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Ata gjithashtu ulin nivelet e hormonit të stresit, kortizolit, që çlirohet gjatë përvojave negative. Është gjithashtu e mirë për zemrën, sepse sasi të mëdha të kortizolit rrisin rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të zemrës. Miqësia na ndihmon të jemi më të mirë, të ndjeshëm dhe tolerantë. Sa më i madh është rrjeti shoqëror i një personi, aq më mirë ata e përballojnë dhimbjen. Dhe të gjitha këto së bashku, duke përfshirë ndikimin pozitiv të miqve në mirëqenien tonë, na ndihmojnë të jetojmë më gjatë.

Shkenca gjithashtu konfirmon se udhëtimi ka një efekt pozitiv në shëndetin tonë. Përveç kësaj për të pasur një kohë të mirë dhe një pushim të këndshëm, gjatë udhëtimit, ne përmirësojmë fleksibilitetin tonë njohës. Kur përfshihemi në mjedisin lokal të një vendi tjetër, ne mund ta “rifreksojmë” mendjen dhe të bëhemi më krijues. Planifikimi i një udhëtimi mund të na bëjë më të lumtur dhe vetë udhëtimi mund të kontribuojë në kënaqësinë tonë me jetën.

Udhëtimi ndihmon për të përballuar depresionin. Kemi mundësinë të ndryshojmë mjedisin, të relaksohemi dhe të eksplorojmë karakteristika të reja dhe interesante të një vendi tjetër. Ai gjithashtu freskon mendjen tonë dhe redukton stresin. Aktiviteti gjatë udhëtimit na ndihmon të qëndrojmë në gjendje të mirë dhe të shmangim rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Pra, ç’ndodh nëse kombinojmë miqësinë dhe udhëtimin? Kjo është e drejtë: marrim të gjitha përfitimet e përmendura më lart, pra një efekt të dyfishtë pozitiv në shëndetin tonë.

 

Më Shumë