Analize

Trump më afër burgut dhe… më pranë Shtëpisë së Bardhë: Hartografia e politikës së 2024

"Kjo duhet të jetë një ditë për të reflektuar se në vetëm një dekadë është bërë realisht e mundur që një kriminel të udhëheqë botën e lirë"

Nga Marina Hyde - Nuk ka pushim për hartografët politikë.

Rezulton se ajo që shtrihej përtej ujërave të paeksploruara të Amerikës ishin ujëra të tjerë më të paeksploruar.

Vendimi unanim në gjyqin për paratë e heshtura të Donald Trump e shpalli ish-presidentin fajtor duke e bërë atë presidentin e parë të SHBA-së që dënohet për një krim. Më falni: 34 krime.

Një pengesë e mundshme për verifikimin e sigurisë, votën dhe zotërimin e armës – por jo, me sa duket, një pengesë për të kandiduar për president.

“Unë jam një i burgosur politik”, shkroi një mesazh i menjëhershëm për mbledhjen e fondeve për fushatën nga Trump.

Sondazhet e mëparshme kanë treguar se disa votues të Trump do të hiqnin dorë në rast të një vendimi fajësie, por këtë mëngjes tregjet e basteve kishin shanset e Trump mbi 50% për herë të parë. Nga ana tjetër, nëse vendimet e gjyqit penal që shkojnë në rrugën e gabuar për ju janë një lajm kaq i mirë, si ndodh që Trump po përpiqet kaq shumë të mundë tre të tjerët me të cilët po përballet?

 Ai është shpallur tashmë përgjegjës për abuzim seksual dhe shpifje në një gjyq tjetër vitin e kaluar dhe është akuzuar dy herë.

Fakti që rëndësia e bindjes së Trump është madje debatuar, nxjerr në pah humbjen e jashtëzakonshme të idealeve që kemi jetuar në një dekadë të vetme.

Është thjesht e pamundur të imagjinohet një botë ku, edhe 10 vjet më parë, çdo president që dënohej për 34 krime do të konsiderohej – duke përfshirë edhe shumë prej kritikëve të tij – si shumë i mirë për perspektivat e tij elektorale.

Aftësia për t'i bërë njerëzit të besojnë të kundërtën e gjërave që shohin me sytë e tyre nuk është një mashtrim i ri politik, madje edhe versioni që përcakton këtë epokë të padukshme u përsos nga Vladimir Putin shumë kohë përpara se Trump të krijonte një goditje të tijën.

Ndoshta arritja më origjinale e Trump është të shfrytëzojë konspiracizmin, një nga rrymat më të mëdha të epokës, në favor të tij. Nuk do ta kapërcejë kurrë ironinë e madhe të faktit që teoricienët e konspiracionit e duan këtë djalë - kur ai mishëron dhe provon kaq shumë nga frikërat e tyre më të këqija.

Ai kandidoi, dhe mund të kandidojë sërish. Një qeveri që i gënjeu. Ai ishte kreu i një shteti që zhdukte dokumentet kryesore, me sa duket në disa nga banjat e tij. Çdo ditë ai kryen një sulm të rremë politik të një lloji apo tjetër. Ai ishte dhe është i përfshirë në çdo numër komplotesh. Megjithatë zilja e tyre e paranojës nuk bie.

Pra, shprehja e lirë nuk pranon të kuptojë se ky është një rast në të cilin Trump u përpoq qartë të shtypte fjalën e lirë dhe rrjedhimisht demokracinë.

Kjo është ajo që bëjnë autoritarët. Ata vendosin se cila do të jetë "e vërteta" dhe manipulojnë ngjarjet për ta bërë atë të tillë. Mospajtimi është i heshtur. Njerëzit gjykohen shumë të pavlefshëm dhe të mundimshëm për t'u lejuar të vendosin vetë (të gjithë populistët në fakt e urrejnë popullin e tyre, edhe pse i thonë se janë njëri prej tyre). Idealet që mund t'i konsiderojmë si gurthemelin e një demokracie – liria e fjalës, shteti i së drejtës – konsiderohen si gjëra që duhen kapërcyer, përmbysur dhe përfundimisht dërrmuar. Demokracia, në të vërtetë, është armiku. Kontrolli është qëllimi.

Dhe nëse jeni mjaft të mirë në këtë, siç janë sigurisht Trump dhe Putin, ish-kritikët tuaj bëhen oborri juaj i çuditshëm deri në atë pikë sa askush nuk mund as ta imagjinojë pasardhësin tuaj.

Të shikosh plagët e mëparshme republikane të Trumpit, si JD Vance ose Marco Rubio, duke u fryrë rreth tij, është të imagjinosh një pasqyrë ngjarjesh që ndodhën brenda Kremlinit shumë vite më parë. Dhe, me të vërtetë, gjatë një serie të presidencave të mëparshme ruse.

Edhe Nikki Haley kohët e fundit thotë se do të votojë për të. Kanë ardhur një mori sulmuesish të mëdhenj të Wall Street - ndoshta Trump do t'u japë atyre disa koncesione minerare ose një kompani nafte, si oligarkët e vegjël të duhur....

Burimi: The Guardian/ Përshtati: Gazeta Si

Shënim: Marina Hyde është një kolumniste e The Guardian


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë