Filma

“The Old Guard”, Netflix ende përqendrohet tek aksioni

Një grup i pavdekshëm mercenar është në qendër të filmit të ri të Gina Prynce-Bythewood. Në kastin Charlize Theron, Matthias Schoenaerts dhe Luca Marinelli

Netflix vazhdon të përqendrohet fort në kinemanë aksion: pas suksesit të “Tyler Rake” me Chris Hemsëorth, kompania e rëndësishme amerikane ka lançuar një produkt të ri origjinal me adrenalin të lartë, “The Old Guard”.

Protagonisti është një grup mercenarësh, të pavdekshëm dhe të aftë për shërimin nga (gati) çdo plagë, e cila ka luftuar ndër shekuj në luftërat më të rëndësishme të luftuara nga njeriu. Jeta e tyre ndryshon papritur kur zbulojnë ekzistencën e një vajze që ka fuqinë e tyre. E marrë nga komiku homonim nga Greg Rucka, i cili gjithashtu shkroi skenarin, “The Old Guard” është një film magjepsës, i cili, sidoqoftë, menjëherë i kërkon spektatorit të “pezullojë mosbesimin”, duke pasur parasysh që në minutat e para është e qartë se besueshmëria narrative nuk është prerogative e filmit. Asgjë serioze, përkundrazi, pasi jemi në një vepër që luan me imagjinatën dhe në të cilën është pikërisht kjo anë që ngjall normën më të lartë të interesit dhe kuriozitetin në publik, me dëshirë për të kuptuar natyrën e këtyre qenieve misterioze. 

Charlize Theron dhe Luca Marinelli

Sidoqoftë, grupi i aktorëve bëjnë detyrën e tyre mjaft mirë: protagonistja Charlize Theron është plotësisht e qetë në rolin e veprimit të heroinës, por edhe aktorët e tjerë nuk veprojnë keq. Përveç Chiëetel Ejiofor dhe Matthias Schoenaerts, ekziston edhe Luca Marinelli, në një rol që lufton për të nxjerrë në pah cilësitë e tij të aktrimit: duhet të mbahet mend se Marinelli përkundrazi do të jetë protagonisti absolut i “Diabolik”, filmi i ri dhe i shumëpritur që do të dalë këtë vit.

Nëse aktorët nuk heqin dorë, shumë limite vijnë nga regjia e Gina Prynce-Bytheëood, e cila nuk është në gjendje të japë sekuenca të dukshme dhe lufton për të menaxhuar ritmin e përgjithshëm të tregimit.

Askush nuk e di që jam këtu

Në mesin e filmave të rinj në Netflix është edhe filmi me metrazh të gjatë kilian “Askush nuk e di se unë jam këtu”, debutimi i Gaspar Antillo me rolin e Jorge Garcia. Aktori amerikan, i cili u bë i famshëm për rolin e Hugo Reyes në “Të humbur”, luan një njeri që jeton, së bashku me xhaxhain e tij, plotësisht të izoluar nga pjesa tjetër e botës, duke u kujdesur për një fermë dhe një tufë të vogël delesh.

“Askush nuk e di se unë jam këtu”

E kaluara e tij, sidoqoftë, e mundon atë. Komploti i kësaj vepre të parë është padyshim kurioz, i përqendruar te një djalë me talent të jashtëzakonshëm vokal, zëri i të cilit u shfrytëzua nga një prodhues muzikor që e përdori për ta bërë atë të këndojë. Titulli i filmit është edhe titulli i këngës dhe është emblema e historisë së një personazhi që askush nuk e imagjinonte ekzistencën: prapa skenave si një fëmijë dhe i izoluar nga pjesa tjetër e botës në moshën madhore. Është një produkt dramatik dhe i dhimbshëm, i cili funksionon më shumë në lëndë sesa në skenarin aktual.

Ndër prodhuesit është Pablo Larraín, një nga regjisorët më të mëdhenj bashkëkohorë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë