Teknologji dhe Inovacion

Teknologjia po vjedh kohën në mënyra të paimagjinueshme, çfarë mund të bëni për këtë

Teknologjia supozohet të na e bëjë jetën më të lehtë. Telefonat inteligjentë ofrojnë një dritare me madhësinë e pëllëmbës së dorës, duke na mundësuar të bëjmë pothuajse çdo gjë me prekjen e një butoni.

Kështu që ne duhet të kemi më shumë kohë të lirë... apo jo?

Nëse ideja se keni më shumë kohë se kurrë më parë, nuk jeni vetëm. Ka prova në rritje se ndërsa teknologjia dixhitale mund të na ndihmojë të kursejmë pak kohë, ne përfundojmë duke e përdorur atë kohë për të bërë gjithnjë e më shumë gjëra.

300 njerëz në të gjithë Evropën u bënë pjesë e një studimi për të kuptuar se si i përdornin pajisjet dixhitale në jetën e përditshme. Ky hulumtim tregoi se njerëzit duan të shmangin periudhat boshe në jetën e tyre, kështu që ata i plotësojnë ato periudha duke kryer detyra, disa prej të cilave nuk do të ishin të mundshme pa teknologjinë.

Pavarësisht nëse ishin duke pritur për një autobus ose shtrirë në shtrat gjatë natës, pjesëmarrësit raportuan se koha që më parë do të ishte "bosh" tani ishte e mbushur me aplikacione për trajnimin e trurit, duke krijuar lista të gjërave që duhet të bënin ose dhe thjeshtë të kalonin kohën në rrjetet sociale.

Duket se momentet e qeta të njerëzve që shikojnë, imagjinojnë dhe ëndërrojnë tani janë të mbushura me ‘detyra’ të bazuara në teknologji.

Rritja e detyrave dixhitale po ndodh, pjesërisht, sepse teknologjia duket se po ndryshon perceptimin tonë se për çfarë shërben koha e lirë. Për shumë njerëz, nuk mjafton më thjesht të hanë darkë, të shikojnë TV ose ndoshta të bëjnë një klasë ushtrimesh.

Në vend të kësaj, në një përpjekje për të shmangur humbjen e kohës, këto aktivitete kryhen duke shfletuar gjithashtu ueb në kërkim të përbërësve për një jetë më të përsosur dhe duke u përpjekur të zhvillojnë një ndjenjë arritjeje.

Në pamje të parë, disa nga këto detyra mund të duken si shembuj të teknologjisë që na kursen kohë. Teorikisht, të kryesh disa detyrime online nënkuptojnë më shumë kohë të lirë. Megjithatë, studimi sugjeron se nuk është kështu. Teknologjia po kontribuon në një formë më të dendur të jetës.

Mediat sociale ndonjëherë mund të frymëzojnë, motivojnë ose relaksojnë njerëzit. Por hulumtimi tregojnë që njerëzit shpesh ndiejnë një ndjenjë faji, turpi dhe keqardhjeje pasi e mbushin kohën e lirë me aktivitete në internet. Kjo është për shkak se ata i perceptojnë aktivitetet në internet si më pak autentike dhe të vlefshme sesa aktivitetet e botës reale.

Duket se njerëzit ende e shohin shëtitjen ose të qenit me miqtë si më të vlefshme sesa të qenit në internet.

Duke bërë më shumë, mund të përfundojmë të arrijmë më pak dhe të ndihemi më keq. Me rritjen e presionit të kohës, stresi, rraskapitja dhe ezaurimi të gjitha rriten, duke rezultuar në mungesë motivimi.

Si ta ngadalësojmë dhe ta kthejmë kohën?

Rikthimi i kohës së "kursyer" nga teknologjia mund të kërkojë një ndryshim në mënyrën në të cilën ne përpjestojmë kohën. Për t'u çliruar nga zakoni për të mbushur kohën me gjithnjë e më shumë detyra, së pari duhet të pranojmë se ndonjëherë është në rregull të bëjmë pak ose aspak.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë