Shendet

Të mbijetuarit e sëmurë të Holokaustit jetojnë më gjatë

Ata janë detyruar të mbijetojnë në kushtet e pamundura të jetesës dhe kjo i ka bërë më të ekspozuar ndaj sëmundjeve kronike, por janë gjithashtu më të jetëgjatë se bashkëmoshatarët e tyre. Një studim i publikuar në rrjetin e “JAMA Open” studion qëndrueshmërinë që karakterizon të mbijetuarit e Holokaustit.

Studimi vëzhgimor, i udhëhequr nga hulumtuesit në shërbimet shëndetësore të “Maccabi Healthcare Services”, në Tel Aviv, ka përfshirë më shumë se 38.000 burra dhe gra të lindur në mes vitit 1911 dhe 1945 në Evropë dhe që i mbijetuan persekutimit dhe deportimit.

Duke krahasuar të dhënat e tyre me ato të 35.000 njerëzve të lindur në Izrael në të njëjtin vit, rezulton se të mbijetuarit e Holokaustit kishin pasur një shkallë më të lartë të sëmundjeve kronike se grupi i kontrollit, të tilla si obeziteti (33% vs 26%), hipertensioni ( 83% vs 67%), kanceri (29% vs 28%), semundjen e veshkave (31% vs 20%), sëmundja ishemike, ajo e zemrës (15% vs 12%), dementia (17% vs 10%).

Megjithatë, ata kishin gjithashtu një normë më të ulët të vdekshmërisë (25% kundrejt 41%) dhe një moshë mesatare me vdekjen më të lartë, 85 vjet krahasuar me 78 vjet. Arsyet që mund të shpjegojnë gjetjet, kanë nevojë për studime të mëtejshme, por mund të duhet të peshojnë elasticitetin e tyre, ose aftësinë për t’u përballur dhe për të kapërcyer një ngjarje traumatike.

“Kjo mund të argumentohet, – sugjerojnë studiuesit, – se grupi i individëve të mbijetuar në kushtet ekstreme të Holokaustit, paraqesin aftësitë që i bëjnë ata më rezistentë ndaj sëmundjeve. Është e kuptueshme se reagimi i tyre ndaj stresit është i ndryshëm dhe të tilla si për t’i bërë ata më pak të ndjeshëm ndaj pasojave të disa sëmundjeve”.

 

Më Shumë