Shendet

Të dhënat e para për të vaksinuarit: Pas 21 ditësh 99% zhvillojnë antitrupa

Sipas monitorimit të kryer mbi mjekët dhe infermierët e vaksinuar në spitalin pediatrik "Bambino Gesù" në Romë, 99 përqind e atyre që marrin dozën e parë zhvillojnë antitrupa pas 21 ditësh. Përgjigja rritet në 100 për qind 7 ditë pas dozës së dytë.
Monitorimi i kryer në Spitalin "Bambino Gesù" mbi personelin shëndetësor të nënshtruar vaksinës anti-Covid jep shpresë.
Sipas studimit, në fakt, 99 përqind e njerëzve të vaksinuar zhvilluan antitrupa kundër virusit që 21 ditë pas dozës së parë.
"Këto janë rezultatet e para që konfirmojnë në praktikën klinike qasjen e vaksinimit për sa i përket efikasitetit dhe mbrojtjes nga Sars-Cov-2", komentoi  Carlo Federico Perno, shefi i Diagnostifikimit të Mikrobiologjisë dhe Imunologjisë në spital. Ishte ekipi i tij që kreu kërkimin mbi personelin, së bashku me Mjekësinë e Punës, nën koordinimin e Departamentit të Shëndetësisë. Të dhënat që vijnë nga monitorimi, shtoi Perno, tregojnë "detajet e mekanizmave të reagimit imunitar ndaj vaksinës dhe, bazuar në atë që është treguar deri më tani, antitrupat e prodhuar nga vaksinimi kanë një qëndrueshmëri mjaft të gjatë në trup.

Rezultatet e kërkimit, një nga të parat në përgjigjen e antitrupave të vaksinuar kundër Covid, flasin për prodhimin "e një sasie antitrupash specifik 50 herë më të lartë se pragu i negativitetit" tashmë 21 ditë pas dozës së parë në shumicën e pacientëve.Përveç kësaj, sipas Bambin Gesù, "shtatë ditë pas dozës së dytë, antitrupat u zhvilluan nga 100 përqind e vaksinuarve të vlerësuar deri më tani, me një titër të antitrupave afërsisht 1000 herë më të lartë se pragu i negativitetit, një indeks me një normë të lartë të mundshme mbrojtje ".

Vaksina gjithashtu duket efektive nga pikëpamja imunologjike, me një rritje, në 80 përqind të rasteve të ekzaminuara, të qelizave B të kujtesës, ato që na lejojnë të mbajmë prodhimin e antitrupave me kalimin e kohës, si dhe një "rritje të konsiderueshme" , regjistruar në 64 përqind të njerëzve të vaksinuar, të qelizave T të kujtesës, të cilat shërbejnë për të koordinuar përgjigjen e përgjithshme imune të trupit kundër virusit. E gjithë kjo tashmë shtatë ditë pasi ishte inokuluar doza e parë e vaksinës Pfizer.
Konfirmimi gjithashtu vjen nga të dhënat epidemiologjike. Pas një periudhe prej dy javësh pas administrimit të parë, asnjë nga punonjësit shëndetësorë të vaksinuar nuk u prekën nga virusi. Nga ana tjetër, shtatë personat që u infektuan pasi morën serumin, kapën sëmundjen para se të kishin kaluar katërmbëdhjetë ditë që nga inokulimi i dozës së parë dhe në të gjitha rastet infeksioni u shfaq me simptoma të lehta dhe pa simptoma.
"Tani do të jetë e nevojshme të zgjerohen vëzhgimet dhe t'i zgjasin ato me kalimin e kohës.Megjithatë ajo që është vërejtur deri më tani në këtë studim është mjaft premtuese dhe mbështet dobinë e një vaksinimi masiv kundër Covid-19,"shpjegoi shefi i Njësisë së Imunologjisë së Mikrobiologjisë dhe Diagnostikës të Bambin Gesù.
Deri më tani, rreth 3 mijë punonjës shëndetësorë në spitalin pediatrik kanë marrë dozën e parë të serumit anti-Covid, ndërsa 1,425 mjekë dhe infermierë gjithashtu kanë marrë dozën e dytë.

Burimi:I l Giornale/ Përktheu: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë