Analize

Sytë nga raporti i Draghit/ Pse Europa, SHBA-ja dhe Kina po presin për ‘Super Marion’

Nga Gazeta ‘Si’- Normalisht, një letër e bardhë nga një teknokrat italian që rekomandon ndryshime politikash mbi qeverisjen ekonomike në Europë nuk do të nxiste shumë vëmendje në anën tjetër të Atlantikut.

Por Mario Draghi nuk është thjesht një europian, dhe kjo nuk është vetëm një letër.

Brenda pak javësh, ish-kryeministri italian do të parashtrojë një vizion se si Bashkimi Europian mund të rrisë produktivitetin e tij dhe të qëndrojë konkurrues në një ekonomi globale "gjithnjë e më të rënduar". Një person i njohur me hartimin e raportit tha se do të kërkonte mjete gjithëpërfshirëse të politikave për të përshpejtuar inovacionin.

"Rajonet e tjera nuk po luajnë më sipas rregullave dhe po hartojnë në mënyrë aktive politika për të përmirësuar pozicionin e tyre konkurrues," tha Draghi në një fjalim para bashkëkombësve europianë së fundmi - një prolog për raportin e tij.

BE-ja duhet të ndjekë një politikë industriale të sajën, argumentoi ai – që mund të nënkuptojë më shumë subvencione dhe më shumë tarifa; më shumë konsolidim në disa sektorë për të prodhuar firma më të mëdha dhe më konkurruese globalisht; dhe koordinim më të mirë të politikave në të gjithë vendet që përbëjnë bllokun.

Në thelb, integrim më i afërt ekonomik brenda BE-së dhe pak më pak jashtë saj.

Uashingtoni duhet të ketë parasysh.

I kredituar me kursimin e euros si kreu i Bankës Qendrore Europiane dhe më pas me ndihmën në ringjalljen e ekonomisë së Italisë si kryeministër në detyrë në vazhdën e pandemisë, "Super Mario" është një figurë jashtëzakonisht e respektuar në Europë dhe një lider i rrallë që kryesisht arriti të kapërcejë politikën fraksionale (ai nuk ka përkatësi partiake).

Nëse nisma e Draghit është e suksesshme, politika të tilla mund të shkundin më tej marrëdhëniet transatlantike 

Nëse nisma e Draghit është e suksesshme, politika të tilla mund të shkundin më tej marrëdhëniet transatlantike në një kohë kur SHBA po përpiqet të ndërtojë zinxhirë furnizimi më të sigurt, të tërheqë investime dhe të luftojë ndryshimet klimatike.

Arsyeja: reforma të tilla do të duhet të pastrojnë një gamë të barrierave burokratike, politike dhe financiare për të ndodhur. Pa një shtytje nga dikush si Draghi, çdo reformë e gjerë ekonomike mund të ishte e vdekur pas mbërritjes.

"Ai do të duhet të bindë krerët e shteteve dhe krerët e qeverive të Europës me forcën e argumentit," tha Sander Tordoir, i cili është kryeekonomist në Qendrën për Reformën Europiane dhe ka punuar më parë në BQE gjatë mandatit të Draghit si kreu i saj.

"Unë mendoj se kjo është në thelb arsyeja pse ai u pyet."

Personi i njohur me hartimin e raportit të tij tha se ai do të vlerësonte dobësitë në konkurrencën e Europës me synimin drejt më shumë koordinimit midis vendeve anëtare të BE-së, një politikë tregtare që redukton rreziqet gjeopolitike për bllokun dhe zhvillimin e një kapaciteti industrial të mbrojtjes, midis rekomandimeve të tjera.

Shtetet e Bashkuara dhe vendet e BE javën e kaluar në G7 ranë dakord bashkërisht të përballen me Kinën për këtë kapacitet të tepërt. Por ndërsa debatet e politikave amerikane janë fokusuar në qendër të kërcënimit nga Kina, Europa po nxitet në veprim jo vetëm nga Pekini, por edhe nga Uashingtoni.

Në fjalimin e tij, Draghi në vazhdimësi përmendi Kinën, më pas SHBA-në, ku ai vuri në dukje "politikën industriale në shkallë të gjerë" dhe "proteksionizmin".

Në rastin më të keq, politikat industriale si në SHBA ashtu edhe në BE që synojnë tërheqjen e investimeve mund të funksionojnë për qëllime të ndryshme dhe ta bëjnë të gjithë përpjekjen më të shtrenjtë për të dyja palët.

Perspektiva e rizgjedhjes së ish-Presidentit Donald Trump në presidencën e SHBA-së duket gjithashtu në debatin europian, duke përfshirë propozimin e tij për tarifa të përgjithshme prej 10 përqind, të cilat mund të sjellin një divergjencë më të madhe në politika.

Por ndërlidhjet globale nuk do të zhduken thjesht.

“Me gjithë atë që thuhet se si mund të jetojmë në një botë më të fragmentuar, me shumë biseda për riorientimin e zinxhirit të furnizimit dhe të tjerat, ka ende të ngjarë të ketë një treg global mjaft të fortë për mallra, shërbime, punë dhe ide ”, tha Geoffrey Okamoto, një drejtor menaxhues në Goldman Sachs, i cili ishte një zyrtar i lartë i Thesarit nën Trump.

“Nëse Europa do të ecte në këtë rrugë, ju mund ta shihni atë duke u bërë një bisedë më aktive midis politikëbërësve amerikanë nëse gjërat që Shtetet e Bashkuara kanë bërë deri më sot janë të mjaftueshme”, tha Okamoto, i cili më parë ishte gjithashtu zyrtari numër 2 në Fondi Monetar Ndërkombëtar.

Tani për tani, ka pasur një koordinim të politikave ndërkontinentale.

Frustrimi vloi në Europë pasi Kongresi miratoi një sërë iniciativash klimatike (në ligjin e titulluar në mënyrë të çuditshme "Akti i Reduktimit të Inflacionit"), që synonin tërheqjen e investimeve të energjisë së pastër tek europianët e SHBA-ve të shqetësuar për humbjen e pjesës së tregut.

Administrata e Biden-it që atëherë ka punuar për të adresuar shqetësimet e tyre më të mprehta, duke sqaruar se automjetet elektrike të prodhimit të huaj mund të kualifikohen për një kredi tatimore të ofruar nga IRA për makinat me energji të pastër me qira komerciale.

Por ai ligj, së bashku me shpenzimet federale për të nxitur prodhimin vendas të gjysmëpërçuesve, tërhoqi vëmendjen e Europës.

Vitin e ardhshëm, BE do të rishikojë rregullat e saj të subvencionimit, të cilat mund të hedhin themelet për një politikë industriale më të koordinuar.

"SHBA me IRA-n, ata i kanë vënë paratë e tyre atje ku është goja e tyre," tha anëtarja e atëhershme e Parlamentit Evropian Anna-Michelle Asimakopoulou në një ngjarje të organizuar nga POLITICO Europe në prill. "Ne duhet të bëjmë të njëjtën gjë."

Aty hyn Draghi.

Zyrtarët e administratës së Biden thanë se puna e Draghit mund të ketë një avantazh të rëndësishëm për amerikanët.

Ata portretizuan një nxitje të BE-së për të rritur produktivitetin europian dhe për të investuar më shumë në teknologjinë e gjelbër si pozitive për SHBA-në dhe për planetin. Për shembull, zinxhirët e tepërt të furnizimit të ndërtuara nga aleatët tanë mund të jenë një rezultat i dobishëm, duke qenë se Uashingtoni po kërkon si besueshmëri ashtu edhe siguri.

"Çdo komb meriton aftësinë për të ndërtuar një ekonomi të energjisë së pastër që do të mbrojë qytetarët e vet dhe do të mbështesë rritjen afatgjatë," tha John Podesta, një ndihmës kryesor i Presidentit Joe Biden, në një fjalim të njëjtën ditë me Draghi.

Dhe SHBA-të kanë arsye të mendojnë se Europa nuk do të përbëjë një kërcënim aq të madh për pozicionin e saj ekonomik.

Çdo shtet anëtar i BE-së ka politikat e veta të taksave dhe shpenzimeve, duke e bërë më të vështirë kryerjen e kredive dhe subvencioneve të koordinuara të taksave për energjinë e pastër që SHBA-ja ka ndjekur. BE-ja gjithashtu nuk ka të njëjtën aftësi si SHBA-ja për të marrë hua bashkërisht.

Ndërkohë, tregtia është një pjesë shumë më e madhe e PBB-së europiane, duke e bërë më jopraktike ndjekjen e politikave më izoluese dhe duke e vënë bllokun në rrezik më të madh të hakmarrjes nga vendet e jashtme.

Megjithatë, do të ishte e dobishme që SHBA të mendonte në mënyrë proaktive se si të koordinohej me BE-në në një mënyrë që rrit qëllimet tona të brendshme. Kjo mund të nënkuptojë ndjekjen e një rregulloreje që rregullon mënyrën se si përdoren subvencionet. Mund të nënkuptojë gjithashtu kalibrimin e politikave tregtare për të punuar më mirë me ato të Europës dhe për të qenë të vetëdijshëm për efektet e përhapura për vendet më të vogla dhe më të varfra.

“Ne duhet të përpiqemi të jemi realistë se si do të arrijmë qëllimet tona të vendosjes së klimës nëse nuk do të mbështetemi te Kina, dhe kjo varet nga ndërtimi i marrëdhënieve të reja tregtare,” tha Trevor Sutton, i cili drejton një energji të pastër dhe program tregtar në Qendrën e Universitetit të Kolumbisë për Politikat Globale të Energjisë.

Është ende herët për këtë debat në Europë, sigurisht. Por terreni ka filluar të zhvendoset dhe politikëbërësit e SHBA-së do të ishin të mençur të vëzhgonin me kujdes.

Burimi: Politico/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë