Keshilla

Studimi zbulon se përqafimet nga ana e majtë janë më emocionale

Nëse ndiheni emocional, ka më shumë gjasa që të përqafosh të tjerët nga ana e majtë sesa nga e djathta. Këtë e ka zbuluar një studim i ri. Përqafimet, të cilat kanë qenë pjesë e ndërveprimeve shoqërore midis njerëzve që nga lindja, tregojnë emocione të tilla si dashuri, trishtim apo frikë.


Përqafimet ndodhin në të dy kontekstet pozitive dhe neutrale: ne përqafojmë kur jemi të trishtuar ose të frikësuar, ose thjesht kur themi; përshëndetje. Ndërsa shumica e njerëzve treguan një preferencë në rritje për përqafimet e njëanshme, përqafimet në anën e majtë ndodhën më shpesh në situata pozitive dhe negative, tregoi studimi. “Kjo ndodh për shkak të ndikimit të hemisferës së djathtë të trurit, e cila kontrollon anën e majtë të trupit dhe përpunon emocione pozitive dhe negative”, tha Julian Packheiser nga Ruhr-Universitaet-Bochum në Gjermani. “Kur njerëzit përqafojnë, rrjetet emocionale dhe motorike në tru ndërveprojnë dhe shkaktojnë një domethënie më të fortë në të majtë në kontekstet emocionale”, shtoi Packheiser. Për më tepër, parashikimet se cila dorë do të jetë në krye gjatë një përqafimi, mund të bazohet në sjelljen dhe këmbënguljen e pjesëmarrësve, zbuluan hulumtuesit hulumtuesit. Njerëzit mëngjerash kanë tendencë të përqafojnë personin tjetër nga ana e djathtë. Megjithatë, një domethënie e fortë u vëzhgua në një përqasje midis dy burrave, madje edhe në situata neutrale.

Por, “interpretimi ynë është se shumë njerëz e konsiderojnë përqafimin midis burrave si diçka negative, prandaj ata kanë tendencën të perceptojnë përqafime si negative edhe në një situatë neutrale, siç është përshëndetja”, shpjegoi Sebastian Ocklenburg nga universiteti.

Prandaj, hemisfera e duhur aktivizohet për shkak të emocioneve negative dhe ndikon lëvizjen në të majtë.

Për studimin e publikuar në revistën “Psychological Research”, ekipi shqyrtoi më shumë se 2,500 përqafime për të përcaktuar natyrën e përqafimeve pozitive dhe të dashur. Për të studiuar përqafime neutrale, ata analizuan mbi 500 klipe të aktorëve të cilët ofruan përqafime me sy të të huajve në rrugë.

Për më tepër, studiuesit kërkuan 120 pjesëmarrës të testimit të përqafonin një manekin pas dëgjimit të tregimeve të ndryshme pozitive, negative dhe neutrale përmes kufjeve. /News18.com

Më Shumë