Shendet

Studimi-Prezantohet metoda më efektive për humbjen e peshës

Ushtrimet intensive për një kohë të shkurtër mund të jenë shumë herë më efektive për humbjen e peshës se sa ushtrimet e shtrira për një kohë të gjatë. Hulumtimi, i botuar në “British Journal of Medical Medicine” që ka dalë në këtë përfundim, analizoi nga 36 studime të mëparshme. Edhe pse të gjithë pjesëmarrësit në këtë studim humbën peshë, ata që ranë më shpejt ishin ata që u ushtruan intensivisht. Por studiuesit paralajmëruan se kjo lloj metode mund të mos jetë e përshtatshme për të gjithë. “Ushtrimet intensive mund të rrisin rrezikun e lëndimit dhe të imponojnë stres të lartë kardiovaskular”, thanë studiuesit.

Edhe kërkuesit nga Universiteti Federal i Goias në Brazil, analizuan të dhënat nga 576 meshkuj dhe 522 gra që u testuan me nivele të ndryshme ushtrimesh në palestër. Trajnimi në intervale të përcaktuara përfshinte ushtrime të përsëritura intensive, të ndërthurura me periudhat e pushimit. Çiklizëm, not, vrapim dhe boks, ishin vetëm disa nga llojet e ushtrimeve. Këto ushtrime intensive u krahasuan me ushtrimet e vazhdueshme, shumica e të cilave ishin në një interval kohor 30 deri në 45 minuta. Të gjithë pjesëmarrësit ushtruan të paktën katër javë.

Ata që bënë ushtrime intensive humbën 1.50kg ndërsa ata që bën ushtrime të vazhdueshme jo intensive humbën vetëm 1.13kg. Trajnimi me intervale intensive ka qenë veçanërisht më efektive për humbjen e peshës, edhe pse hulumtuesit thonë se për ta arritur atë gjë do duhen një shumëllojshmëri e madhe e programeve të trajnimit.
Studiuesit rekomandojnë të paktën 150 minuta aktivitet të moderuar aerobik, të tilla si ecje me biçikletë apo vrapim në natyrë çdo javë. Dr. Niels Vollaard, një lektor në shkencën e shëndetit dhe stërvitjes në Universitetin e Stirling, tha se rezultatet ishin të dyanshme.

“Ka dy shpjegime të mundshme. Së pari, ushtrimet intensive mund të çojë në rritjen e shpenzimit të energjisë pas ushtrimit,”- tha ai. “Së dyti, pas një sesioni intensiv mund të jeni më pak të uritur. Në hulumtimin tonë, ne kemi treguar se hormonet e oreksit në të vërtetë janë prekur dhe nuk shfaqen shumë aktive.” Michael Mosley, i cili prezantoi programin shtatë vjet më parë tha: “Në vitin 2012, unë kam më shumë se 20 vetë në ushtrimet me intensitet të lartë në një biçikletë. Ndjeshmëria ime e insulinës u përmirësua me 24%. Problemi më i madh me stërvitjen e këtij lloji është kompensimi i ngrënies dhe zbutja pas kësaj.”

Më Shumë