Shendet

Studimi i parë në botë për pilulat dietike: Nuk funksionojnë!

Studimi i parë në botë për ilaçet që mundësojnë humbjen e peshës tregon që përdorimi i tyre nuk mund është efikas bazuar në provat aktuale. Studiuesit zbuluan se ndërsa disa pilula bimore dhe dietike që konsiderohen të rëndësishme në humbjen e peshës rezultuan të padobishme. Ata bënë thirrje për më shumë hulumtime mbi sigurinë e tyre.
Shitja e pilulave dietike, pluhurave dhe lëngjeve që përmbajnë produkte bimore ose shtazore është rritur shumë kohët e fundit.Kompanitë prodhuese në të gjithnë botën u vlerësuan të kishin fitime me vlerë 41 miliardë dollarë vitin e kaluar.
Rreth 20% e këtyre produkteve futen në treg çdo vit dhe i sigurojnë përdoruesit për vlerat e tyre. Në disa vende, kërkesa e vetme është që suplementet të përmbajnë nivele të pranueshme të produkteve jo medicinale.
"Ndryshe nga ilaçet farmaceutike, nuk kërkohen provat klinike për sigurinë dhe efektivitetin e tyre  para se ato të dalin në treg. Vlerësimi ynë zbulon se nuk ka prova të mjaftueshme për të rekomanduar këto shtesa për humbjen e peshës,"thotë autori kryesor i studimit Erica Bessell nga Universiteti i Sidneit.  Studiuesit australianë kryen një rishikim sistematik të të gjitha provave të rastësishme duke krahasuar efektin e suplementeve bimore duke analizuar 54 studime të vogla që përfshinin 4,331 të rritur të shëndetshëm mbipeshë, të moshës 16 vjeç.  Analiza zbuloi se efikasiteti i përbërjes së përzierjes së produkteve ishte tepër i ulët, rreth 1 gramë në javë.

"Disa shtesa dietike, përfshirë celulozën e modifikuar dhe ekstraktin e lëngut të portokallit në gjak, treguan rezultate premtuese, por u hetuan vetëm në një provë dhe kanë nevojë për më shumë prova para se t'i rekomandoni ato për humbje peshe", thonë studiuesit.

Bessell shpjegon se shtesat bimore dhe dietike mund të duken si një zgjidhje e shpejtë për të zgjidhur problemet me peshën, por njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se sa pak dimë në lidhje me to.
Burimi:BBC/Përshtati:Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë