Mode

Stilistja Carolina Herrera akuzohet për ‘përvetësim kulturor’ në koleksionin e ri

Qeveria meksikane u ka bërë thirrje shtëpive ndërkombëtare të modës që të punojnë së bashku me komunitetet indigjene të vendit dhe të respektojnë kulturën e tyre, pas akuzave ndaj stilistes Carolina Herrera për “përvetësimin kulturor” në linjën e saj të re.

“Përdorimi i elementeve të caktuara kulturore kërkon një vëmendje për të nxitur përfshirjen dhe për t’i bërë të dukshëm ata që janë të padukshëm”, tha në një deklaratë ministrja e kulturës, Alejandra Frausto. Markat si Rapsodia, Michael Kors, Nike dhe Louis Vuitton “kanë përdorur ikonografinë e popujve dhe komuniteteve jo vetëm të Meksikës, por të vendeve të tjera, të tilla si Guatemala” në modelet e tyre etnike, shton deklarata.

Frausto gjithashtu ka shkruar para disa ditësh për Herreran dhe drejtorin kreativ të etikës, Wes Gordon, duke u kërkuar që të shpjegonin përdorimin e motiveve indigjene meksikane në koleksionin Resort 2020 – të etiketuar si “hareja e gjallë dhe plot ngjyra e një feste latine”. Frausto shprehu shqetësim mbi përdorimin e elementëve indigjenë në gjashtë dizajne, të cilat ajo tha se përmbanin ndikime nga disa rajone të Meksikës. “Dy prej gjashtë rrobave nga Koleksioni Resort 2020 shfaqin një qëndisje tradicionale me lule të njohur si “istmo de Tehuantepec” dhe një tjetër përdor një shirit të “Saltillo Sarape”, vuri në dukje ministria.
“Ne ndihemi të detyruar të tërheqim vëmendjen për këtë dhe të fillojmë një bisedë publike për një çështje urgjente që përmban në agjendën e Kombeve të Bashkuara 2030 për zhvillim të qëndrueshëm”.

Përfaqësuesit e Herrera, që kanë veshur zonjat e para të SHBA dhe anëtarët e familjes mbretërore britanike, nuk mund të arrihen menjëherë për komente. Qeveria meksikane thotë se nuk dëshiron të ndalojë përdorimin e hartave indigjene, por për të siguruar që origjina e tyre është e njohur dhe se ato përdoren në bashkëpunim me komunitetet në fjalë.

Partia në pushtet, Lëvizja Kombëtare e Rindërtimit Kombëtar, ka planifikuar legjislacionin për të mbrojtur komunitetet indigjene nga plagjiati dhe duke e shfrytëzuar punën e tyre nga të tjerët pa marrë kompensim të drejtë.

Më Shumë