Shendet

Spermatozoidë “dembelë”: Covid-19 ul fertilitetin e meshkujve

Një studim i fundit gjerman ka treguar se Covid-19 mund të ketë një efekt afatgjatë në fertilitetin mashkullor.
Shkencëtarët krahasuan cilësinë e spermës në grupe burrash që ishin rikuperuar nga virusi me ata që nuk ishin prekur. Ata zbuluan se pasi pacientët kishin pasur Covid-19, kjo duket se çonte në "cilësi më të ulët të spermës dhe ulur potencialin e fertilitetit.
Spermatozoidët kishin më shumë gjasa të deformoheshin, zbuluan studiuesit, të ishin më pak të lëvizshëm dhe të gjendeshin përqendrime më të ulëta në spermë. Efektet e Covid-19 në aftësinë e njerëzve për të pasur fëmijë nuk është studiuar gjerësisht sepse sëmundja ka efekte më shkatërruese në mushkëri, zemër dhe enët e gjakut të cilat kanë kërkuar vëmendje urgjente shkencore.
Nuk ishte saktësisht e qartë se si koronavirusi ndikoi në testikuj, thanë shkencëtarët, edhe pse ethet - një simptomë e zakonshme e Covid-19 - dihet se mund t'i dëmtojnë ato.

Dëmtimi i cilësisë së spermës duket se zvogëlohet pas kohe, me kthimin drejt niveleve normale pasi kalonte më shumë kohë pas infektimit, por efektet ishin më të këqija te burrat që kishin qenë më të sëmurë.
Pas studimit, studiuesit këshilluan burrat që i mbijetuan Covid-19 të kontrollonin shëndetin e tyre riprodhues para se të provonin për një fëmijë, por paralajmëruan se gjetjet e tyre nuk ishin konkrete.
Ekspertët në Universitetin Justus-Liebig në Giessen, Gjermani, analizuan 84 burra me Covid-19 dhe 105 pa virus, për 60 ditë. Studimi gjeti një përkeqësim të ndjeshëm të cilësisë së spermës deri në 60 ditë pas sëmundjes. Kur krahasuan të dy grupet, ata zbuluan se treguesit që mund t'i bënin burrat më pak të aftë të kishin një fëmijë, ishin dukshëm më të zakonshëm midis burrave që kishin pasur Covid-19. Këto përfshinin shenja të enjtjes, vdekjes së qelizave të spermës dhe stresit oksidativ, që ndodh kur kimikatet e paqëndrueshme grumbullohen në indet e gjalla për shkak të qelizave që nuk funksionojnë siç duhet.

Përqendrimi i spermatozoideve u zvogëlua deri në 516 përqind dhe lëvizshmëria e tyre ra me 209 përqind, tregohet në studim, megjithëse të gjithë burrat u konfirmuan se ishin pjellorë edhe pas infektimit. Reduktimi i lëvizshmërisë dhe përqendrimit të spermës, si dhe një ndryshim i rëndësishëm i formës së spermatozoidëve që është diçka vendimtare për aftësinë e tyre për të lëvizur përmes qafës së mitrës, çoi në një gjendje të quajtur OAT. OAT njihet shkencërisht si oligoastenoteratozoospermia dhe është një shkak i zakonshëm i fertiliteti të ulët te burrat. Studiuesi kryesor Behzad Hajizadeh Maleki tha se këto efekte në qelizat e spermatozoideve shoqërohen me cilësi më të ulët të spermatozoideve dhe potencial të zvogëluar të fertilitetit.

"Megjithëse këto efekte kishin tendencë të përmirësoheshin me kalimin e kohës, ato mbetën dukshëm dhe anormalisht më të larta tek pacientët Covid-19 dhe madhësia e këtyre ndryshimeve lidhej gjithashtu me ashpërsinë e sëmundjes," shtoi ai. Megjithëse gjetjet e ekipit Giessen duken shqetësuese, shkencëtarë të tjerë thonë se ka nevojë për më shumë kërkime dhe prova afatgjata për t'u bindur në lidhje me efektet reale të Covid-19 në Fertilitet. Fertiliteti mashkullor dihet se ndikohet nga ethet sepse testikujt nuk mund të funksionojnë aq mirë në temperatura të larta.
Profesori Alison Murdoch, një ekspert në Universitetin e Newcastle, tha se është e dokumentuar mirë që ndryshimet e pafavorshme shihen shpesh pas sëmundjes që zakonisht zgjat të paktën 3 muaj.
"Studime më afatgjata janë të nevojshme pëepara se testikujt të konsiderohet të jenë një organ me rrezik të lartë nga Covid-19. Është e rëndësishme të theksohet se nuk ka asnjë provë të virusit Covid-19 në spermë dhe se nuk ka asnjë provë se virusi mund të transmetohet përmes spermës," shtoi ai.

Burimi:Daily Mail. Përktheu: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë