Keshilla

Si të përmirësoni aftësitë në komunikim

Komunikimi efektiv është një nga aftësitë jetësore më të rëndësishme që mund të mësojmë. Megjithatë, zakonisht ne nuk bëjmë shumë përpjekje. Nëse doni të keni biseda më të mira në jetën tuaj shoqërore ose të jepni idetë tuaja më mirë në punë, këtu janë disa këshilla thelbësore për të mësuar të komunikoni më efektivisht.

Shikoni gjuhën e trupit
Ju i tregoni partnerit tuaj se jeni i hapur për diskutim, kur keni krahët e kryqëzuar. Kjo tregon se ju jeni duke dëgjuar. Sinjalet jo-verbale dhe jo të shkruara shpesh zbulojnë më shumë sesa mendojmë. Nëse bëni kontakt me sy ose mbani qëndrim gjatë një interviste, mos harroni se ju po komunikoni vazhdimisht edhe kur nuk jeni duke thënë ndonjë fjalë. Një mënyrë e mirë për tu qasur në komunikim, është të lexoni gjuhën e trupit të njerëzve të tjerë në mënyrë që të mund t’i përgjigjeni në mënyrë të përshtatshme.

Mbani një pozicion relaksues në bisedë
Qëndrimi juaj flet shumë në një bashkëbisedim. Ndaj është shumë e rëndësishme të mos qëndroni të dyzuar apo në një pozicion skiç. Hiqni duart nga xhepat tuaj ose thjesht mbani pozicion të relaksuar para se të flisni.

Zhvilloni një bisedë të vogël
Biseda e “vogël” është një art që jo shumë njerëz e zotërojnë. Kjo ju ndihmon të keni prioritet me njerëzit që zakonisht janë të heshtur. FORD-i (familja, profesioni, ëndrrat rekreative) mund t’ju ndihmojë të gjeni tema për të diskutuar dhe gjithashtu mund të bëni biseda të vogla duke shkëmbyer informacione që mund t’ju ndihmojnë juve dhe personin tjetër.

Tregoni një tregim
Tregimet janë të fuqishme. Ata aktivizojnë trurin tonë, na bëjnë më bindës dhe mund të na ndihmojnë edhe në intervista. Mëso sekretet për t’u bërë një tregimtar fenomenal ose thjesht duke përdorur fjalën “por” më shumë për të strukturuar tregimin tuaj. Gjithkush ka të paktën një histori të madhe në to.

Shmangni distancat
Është sjellje e pahijshme nëse përdorni telefonin tuaj ndërsa jeni duke folur me dikë. Është shumë e rëndësishme të keni vëmendjen dhe përqendrimin gjatë një bisede. Në të kundërt, kjo do të shkaktojë pakënaqësi të personit që keni përballë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë