Teknologji dhe Inovacion

Si Singapori po përdor teknologjinë për të zgjidhur çështjen e mungesës së ujit

Singapori përdor rreth 430 mln fuçi ujë çdo ditë, një numër që pritet të dy-fishohet në katër dekadat e ardhshme.

Ky lloj konsumi po vendos nën presion shtetin aziatik për të adresuar shqetësimet në rritje për mungesën globale të ujit. Prandaj ai po ndërton teknologji të reja për të përgatitur veten për një të ardhme ku sigurimi i ujit të pastër do të jetë edhe më i vështirë.

"Singapori me të vërtetë është kthyer në një qendër e ujit," tha Shane Snyder, kreu ekzekutiv i Nanyang Environment & Water Research Institute pranë Universitetit Tekonologji të Singaporit.

Urbanizimi i shpejtë dhe rritja e temperaturave globale po e bëjnë më të vështirë gjetjen e burimeve natyrore të ujit. Sot, një e katërta e botës jeton në zona me stres të lartë të ujit. Ekspertët thonë se ne po konsumojmë burime natyrore më shpejt se toka mund t'i plotësojë ato.

Singapori është shtëpia e ujëvarës më të gjatë në botë, e cila pompon 10,000 litra ujë në minutë.

Singapori, ndërkohë, është shtëpia e më shumë se pesë milion njerëzve dhe është e mbuluar në burime, rezervuarë dhe burime të tjera të ujit - përfshirë ujëvarën , një vorbull shiu prej 130 metrash që pompon 10,000 litra ujë në minutë. Por ai nuk ka burime natyrale të ujit, në vend të kësaj mbështetet shumë në ujërat e ricikluar dhe importet nga fqinjët e tij.

Struktura e kërkimit të Snyder është një nga disa vendet që zhvillon zgjidhje për varësinë e ujit të Singaporit. Shpresa është të krijohen projekte që mund të përdoren në të gjithë qytetin.

"Ajo lloj lidhje që jemi mësuar të kemi me ujin, mund të ndryshojë shpejt - kështu që ne duhet të jemi të përgatitur, duhet të mendojmë paraprakisht për infrastrukturën," tha Snyder. "Ka një përpjekje të madhe për t'u bërë të pavarur për ujin - për të kontrolluar të ardhmen tonë - dhe kjo varet kryesisht nga teknologjitë që ne po zhvillojmë."

Një zhvillim: një sfungjer i vogël, i zi, i quajtur airgel fibër karboni që universiteti thotë se mund të pastrojë ujërat e zeza në një shkallë masive. Sfungjeri thith 190 herë peshën e tij në mbeturina, ndotës dhe mikroplastikë.

Materiali është duke u zhvilluar më tej për përdorim tregtar si fillim nga Ecoworth Technology me bazë në Singapor. Drejtori i Përgjithshëm Andre Stoltz tha se kompania së pari do të hyjë në tregun e brendshëm në Singapor përpara se të zhvillojë përfundimisht këtë material për përdorim në një shkallë globale.

"Ne besojmë se ndikimi është shumë i madh," tha Stoltz, duke shtuar se produkti i lejon kompanisë "të konvertojë mbeturinat e produktve në diçka me vlerë."

Një kompani tjetër, WateRoam, tashmë është risi në pjesën tjetër të rajonit. E themeluar në vitin 2014, WateRoam thotë se ka zhvilluar një pajisje të lëvizshme të filtrimit, për të cilën ata thonë se tashmë ka siguruar ujë të pijshëm të pastër për më shumë se 75,000 njerëz në të gjithë Azinë Juglindore.

CEO i WateRoam David Pong tha se një nga aspektet më inovative të produktit është thjeshtësia e tij.

"Ne po e shohim ujin si një problem themelor dhe një produkt themelor ndaj ne kemi nevojë për teknologji themelore për të zgjidhur këtë problem," tha Pong. "Ne duam që njerëzit që janë të thjeshtë - jo specialistë ose inxhinierë - të jenë në gjendje të marrin këtë produkt dhe të dinë intuitivisht se si ta përdorin atë."

Sipas kompanisë, pajisja e filtrimit të ujit nuk është më e madhe se një pompë biçikletash, megjithatë mund të sigurojë ujë të pastër në fshatrat me 100 persona deri në dy vjet.

"Ne kemi qenë shumë të bekuar që kemi qasje në ujë të pijshëm të pastër," tha Pong. "Është një privilegj që duhet të jemi në gjendje të sjellim në pjesën tjetër të rajonit, dhe të mbrojmë që uji të jetë i pastër pasi është një aspekt thelbësor për jetën në tokë."


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë