Shendet

Si fiton trupi imunitet ndaj koronavirusit

Nuk ka asnjë më mbresëlënëse se sistemi imunitar i njeriut, i pajisur me një arsenal të pasur për t’u mbrojtur kundër llojeve të ndryshme patogjenesh. Viruset kanë evoluar dhe mund të futen lehtësisht në trup, por sistemet tona imunitare janë mësuar t’i njohin dhe parandalojnë këto taktika të reja të virusit.
Covid-19, është një pjesë e vogël e materialit gjenetik, i veshur me një shtresë lipide dhe një kurorë proteinike.
Pra, si mund të mbrohet sistemi ynë imunitar kundër infeksioneve virale dhe si zbatohet kjo gjë për Covid-19?
Virusi që shkakton Covid-19 quhet sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes koronavirus 2 (Sars-Cov-2), dhe u zbulua për herë të parë te njerëzit rreth pesë muaj më parë. Është një koronavirus dhe “Corona”, në latinisht, do të thotë kurorë. Virusi zbukurohet me një shtresë të jashtme proteine të mbuluar me thumba, si një kurorë. Këto thumba ndihmojnë që virusi të bashkohet me qelizat. Komuniteti i hulumtimit po mëson shpejt rreth imunitetit ndaj Covid-19 dhe ne gjithashtu jemi duke përdorur njohuritë tona për viruse të ngjashme të frymëmarrjes, për të parashikuar se çfarë të presin nga ky infeksion.
Mendoheni këtë virusi si një robot, nuk mund të riprodhohet, kështu që duhet një fabrikë e materialeve si proteina, lipide dhe nukleotide, për të ndërtuar kopje të vetvetes. Virusi pastaj bashkohet me qelizën dhe lëshon një listë të udhëzimeve se si të ndërtohen dhe të grumbullohen viruse të reja. Kjo listë e blerjeve, gjenomi i virusit, është shkruar në nukleotide (ARN). Puna e parë e një virusi që hyn në trupin tonë, është pushtimi i qelizave, në mënyrë që të mund të heqë shtesën e qelizës dhe të lidhe ARN e saj.
Ndërkohë, proteinat e antitrupave që janë në gjendje të lidhen pas proteinave virus dhe parandalojnë ngjitjen e virusit në qeliza, quhen antitrupa neutralizues dhe gjenerimi i tyre është shpesh qëllimi i vaksinimit mbrojtës.
Qelizat tona të infektuara bëjnë sakrificën përfundimtare dhe ftojnë shkatërrimin e tyre duke shfaqur sinjale shqetësimi për qelizat T, të cilat me shpejtësi i zbulojnë dhe i vrasin viruset. Qelizat T janë citotoksike dhe funksionojnë si një vrasës i fuqishëm që mund të njohin fragmente peptidesh të virusit të shfaqura në sipërfaqen e qelizave të infektuara.

Kur ata veprojnë, ata lëshojnë një ngarkesë të enzimave toksike që vrasin qelizën e infektuar. Kjo strategji është e organizuar nga sistemi imunitar për të privuar virusin. Duhen disa ditë që qelizat T antivirale të zgjerohen dhe antitrupat të gjenerohen.
Vaksinat e përgatitura mund të na ndihmojnë të ndërtojmë memorie mbrojtëse. Superfuqia e armikut të virusit po rritet gjithnjë e më shumë. Sars-Cov-2 është ekspert në kalimin nga personi në person dhe në disa njerëz, ai arrin një ekzistencë të fshehtë me simptoma të butë ose pa simptoma.
Diferenca e moshës në fatalitete për Covid-19 tregon që një sistem imunitar i shëndetshëm është zakonisht në gjendje të kontrollojë infeksionin. Ndërkohë, një sistem imunitar i plakur ose i dobësuar mund të luftojë për të vendosur një arsenal mbrojtës fillimisht. Ne e dimë që një sistem imunitar i shëndetshëm është zakonisht në gjendje të eliminojë infeksionin brenda dy javësh. Sidoqoftë, ne nuk kemi kuptuar që përbërësit e arsenalit tonë imunitar që kontribuojnë në këtë luftë, kërkojnë disa vaksina që të funksionojnë duke krijuar antitrupa të fuqishëm neutralizues. Antitrupat antiviral shfaqen tre deri në katër ditë pas zbulimit të virusit, por a janë ata mbrojtës kundër rikonfeksionit të ardhshëm?
Ne besojmë se antitrupat ndaj koronavirusëve të tjerë (Sars, Mers) zgjasin nga një deri në tre vjet. Për shkak se ky është një virus i ri, ne ende nuk e dimë përgjigjen e kësaj pyetje.

Cila është arma jonë më e fuqishme imune kundër Covid-19?
Qelizat Totootoksike( T )mund të luajnë një rol të rëndësishëm. Imunologët dhe virologët po punojnë së bashku për të zbuluar lidhjet e mbrojtjes, për të hartuar vaksina që ofrojnë mbrojtje afatgjatë kundër Covid-19. Vitet e investimeve në kërkime do të thotë që ne mund të përdorim gjetjet ekzistuese për t’iu përgjigjur këtij kërcënimi të ri. Përvoja na ka mësuar që vaksinat janë në gjendje të zhdukin infeksionet nga ky planet dhe ilaçet kundër viruseve që nuk e përfshijnë materialin e tyre gjenetik në tonën gjithashtu mund ta arrijnë këtë.
Arma jonë sekrete është kërkimi. Shkencëtarët po punojnë shumë për të kuptuar më shumë rreth Covid-19, dhe bashkëpunimi është thelbësor për këtë përpjekje. Por derisa të jetë në dispozicion një vaksinë ose trajtim, ne duhet të punojmë shumë për të mbrojtur veten dhe familjet tona, të izolojmë dhe parandalojmë transmetimin duke përdorur distancën fizike, maskat për fytyrën dhe higjienën personale. Nëse ne të gjithë bëjmë pjesën tonë, ky virus i vogël që ka vendosur potin në ankth do të zhduket.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë