Teknologji dhe Inovacion

Si do ta transformojë teknologjia pa kontakt udhëtimin në vitin 2022

Pasi Covid-19 mbylli plotësisht udhëtimin në 2020, 2021 ishte menduar të ishte viti i rimëkëmbjes së madhe dhe në shumë mënyra ishte. Industria ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme filloi të tregojë shenja përmirësimi, e fuqizuar nga vaksinimet masive, testet e udhëtimit për Covid dhe oreksi i konsumatorit për të eksploruar edhe një herë jashtë vendit.

Pandemia ka ndryshuar përgjithmonë mënyrën se si funksionojnë sektori i udhëtimeve dhe njerëzit. Nuk ka të bëjë më me spontanitetin, por me planifikimin e kujdesshëm, masat paraprake dhe navigimin e rregullave dhe rregulloreve gjithnjë në ndryshim.

Pavarësisht rritjes së burokracisë, viti 2021 ishte viti i ringjalljes së madhe dhe 2022 do të jetë më në fund epoka e udhëtimeve inteligjente.

Bota gjithashtu është pajtuar me realitetin e COVID-19 dhe ndërsa vaksinimet ofrojnë mbrojtje, një kërcënim i varianteve të shpërthimit si Omicron është ende këtu.

Prandaj, ka të ngjarë të vazhdojmë me telashet e dokumentacionit shtesë të testeve, certifikatave të vaksinave dhe karantinave të detyrueshme edhe në vitin 2022. Megjithatë, aeroportet, linjat ajrore dhe qendrat e transportit mund të demonstrojnë elasticitet të mëtejshëm duke zbatuar inovacione teknologjike për të kapërcyer këto sfida.

Inovacioni teknologjik do të ringjallë sektorin e udhëtimeve

Njohja e fytyrës është e ardhmja. Gazeta "Si", 23 Janar, 2022.

Disa aeroporte dhe linja ajrore kanë kuptuar shpejt nevojën për të ofruar një qasje të përqendruar te klientët, duke përshpejtuar investimet në zgjidhjet biometrike dhe pa kontakt, pavarësisht rënies ekonomike për shkak të Covid.

Linjat ajrore, të tilla si Emirates dhe AirAsia, ose aeroporte, si Aeroporti Ndërkombëtar i Meksikës Felipe Ángeles, Kuala Lumpur International në Malajzi dhe Aeroporti ANA/Vinci i Lisbonës po investojnë në teknologji biometrike.

Këto teknologji biometrike të identifikimit mbajnë çelësin për të ofruar përvoja pa kontakt, ku udhëtarët thjesht mund të kalojnë nëpër një sërë pikash kontakti pa pasur nevojë të ndërveprojnë fizikisht me operatorët njerëzorë, pra fytyra e tyre bëhet pasaportë e tyre.

Të gjitha këto aeroporte zbatuan mjete si platforma Orchestra, një platformë e menaxhimit të identitetit dixhital e zhvilluar nga Vision-Box për lidhjen e aktorëve të shumtë rreth udhëtimit të personave, duke rritur sigurinë, përvojën e klientit dhe efikasitetin operacional.

Gjatë pandemisë, platforma e Orchestra u mundësoi pasagjerëve të kontrollohen në mënyrë të sigurt dhe të distancohen nga kontrolli i kufirit/punonjësit e linjës ajrore. Duke ofruar këto zgjidhje të dobishme, këto aeroporte e kanë përballuar pandeminë Covid-19 shumë më mirë se të tjerët.

Një përvojë aeroporti pa stres dhe e sigurt

Njohja e fytyrës me Emirates, Gazeta "Si", 23 Janar, 2022.

Në qendër të këtyre investimeve është ideja themelore që një pasagjer duhet të ketë një përvojë të lehtë dhe pa stres, pa pasur nevojë të paraqesë vazhdimisht fizikisht dokumente të shumta udhëtimi, që nga regjistrimi në shtëpi deri në destinacion.

Duhet të ketë një lidhje të drejtpërdrejtë midis formave të gjetjes së pasagjerëve të çdo vendi, informacionit të vaksinimit të pasagjerit dhe çdo testi që mund të zbatohet. Duke lidhur kredencialet shëndetësore me identitetin e udhëtarit, shkathtësia e sistemit do të rritet dhe do të mundësojë përdorimin e kuletave dixhitale të udhëtimit, ndërkohë që kalon nëpër kontrolle të automatizuara të vazhdueshme. Kjo do të mundësonte përdorimin e mëtejshëm të investimeve ekzistuese të bëra në zgjidhjet e automatizuara të kontrollit të kufijve në mbarë globin.

Për aeroportet, agjencitë e kontrollit kufitar dhe linjat ajrore, kuletat e ID-së dixhitale paraqesin një mundësi për të eliminuar dokumentet dhe për të integruar të gjithë informacionin përkatës të pasagjerëve në një profil të vetëm dixhital të siguruar së pari nga privatësia, duke përfshirë dokumentet e identitetit, biometrinë, autorizimin e udhëtimit, rezultatet e testit COVID-19 dhe certifikatat e vaksinave.

E gjithë kjo redukton kontaktin person me person si dhe parandalon rradhët e mëdha nëpër pika kufitare dhe aeroporte.

2022 do të jetë një pikë përfundimtare në industry, një epokë e re udhëtimi që ripërcakton mënyrën se si ne ndërveprojmë me njerëzit, makinat dhe mjedisin përreth.

*Jeff Lennon është ZëvendësPresident në Shitjet Strategjike dhe Partneritetet Globale në kompaninë portugeze të teknologjisë Vision-Box. Këtu ai shpjegon se çfarë janë 'teknologjitë biometrike pa probleme' dhe pse ato do të ndryshojnë të ardhmen e udhëtimit.

Burimi: Euronews. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë