A keni dashur ndonjëherë të futeni në një shtëpi të bërë nga ushqimet si në përrallën me Hansel dhe Gretel? Epo, ideja mund të mos jetë aq e largët sa mendoni! Shkencëtarët në Japoni kanë zhvilluar një mënyrë për t'i kthyer mbeturinat ushqimore në çimento e cila mund të përdoret për të ndërtuar shtëpi në të ardhmen. Ekspertët shpresojnë se kjo mund të ndihmojë në trajtimin e problemeve të mbetjeve ushqimore dhe ngrohjes globale. Çfarë bënë shkencëtarët?
Prodhimi i çimentos përbën gati 10% të emetimeve të dioksidit të karbonit në botë, i cili është një nga gazet kryesore serrë. Studiuesit në Universitetin e Tokios kanë bërë me sukses një material ndërtimi të ngjashëm me betonin nga ushqimi i mbetur. Është hera e parë që çimentoja është bërë tërësisht nga mbetjet ushqimore. Ata zbuluan se një shumëllojshmëri ushqimesh mund të përdoreshin duke përfshirë lëkurën e bananes, qepët, lëkurën e portokallit, gjethet, llumrat e kafesë, kungullin dhe algat e detit. Shkencëtarët thanë dhe pluhurosën perimet e mbeturinave dhe më pas i shtypën. Megjithëse materialet ndryshonin në cilësi, ekipi tha se ishte i befasuar kur zbuloi se shumica kishin një forcë që ishte më e madhe se ajo e betonit. Në fakt, lakra doli të ishte një nga perimet më të mira, duke prodhuar një material që ishte gati katër herë më i fortë se çimentoja! Shkencëtarët thonë se meqenëse çimentoja e bërë nga ushqimi është e biodegradueshme, ajo mund të groposet kur nuk është më e nevojshme. Ekspertët shtuan se ai mund të përdoret për të ndërtuar banesa.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.