Keshilla

Shenjat paralajmëruese të goditjeve cerebrale

Rreth 800 mijë njerëzit në vit pësojnë goditje cerebrale në SHBA. Ndër këta, 700 mijë njerëz pësojnë për herë të parë goditje, ndërsa 150 mijë raste janë përballur edhe më përpara me këtë sëmundje. Por ka mënyra për ta parandaluar atë nëse jeni të kujdesshëm për disa gjëra në jetën tuaj të përditshme.

Cilat janë disa nga shenjat që sinjalizojnë për një goditje cerebrale?

Goditja cerebrale është e ngjashme me një atak në zemër, por në këtë rast sulmohet truri. Një goditje cerebrale, ndodh kur disa pjesë të trurit ndërpriten dhe kjo e bën trurin tonë të paaftë për të funksionuar normalisht. Pjesa e prekur e trurit ka nevojë për vëmendje urgjente mjekësore, pasi është shumë e rëndësishme për trurin që të marrë furnizim të vazhdueshëm oksigjeni për të qenë në gjendje të funksionojë normalisht.

Shpesh herë goditja cerebrale ndodh brenda pak çastesh , aq sa është e vështirë të kuptohen simptomat.  Ka raste kur simptomat fillojnë të shfaqen përpara disa orësh, ose ka raste që simptomat shfaqen edhe përpara disa ditësh, kjo ju jep mundësinë pacientëve të bëjnë një vizitë mjekësore përpara se të ndodh diçka serioze.

Presioni i lartë i gjakut

Tensioni i lartë i gjakut mund të çojë në probleme të rënda si goditje duke dëmtuar nervat e trurit ose duke dobësuar enën e gjakut dhe duke çuar në një rrjedhje ose prishje. Përveç kësaj, presioni i lartë i gjakut është arsyeja për formimin e gjakut në gjak dhe i çon në tru, duke shkaktuar një goditje në proces.

Problemet me shikimin

Goditja cerebrale  mund t’ju dëmtojë shikimin. Rreth 1300 presona që kanë pësuar goditje cerebrale në Britani, thanë se goditja i ka lënë me pasoja në shikim e tyre.  Në disa raste kanë humbur shikim në njërin sy.

Mpirje në njërën anë të trupit - fytyrën, duart ose këmbët

Është e zakonshme që të ketë mpirje ose dobësi në fytyrë, në krah ose në këmbë në të dyja anët e trupit. Në disa raste, mund të ketë paralizë në anën e kundërt ku ndodhi goditja në tru.

Marramendje ose lodhje pa arsye

Në një studim, tregohet se marramendja dhe lodhja janë gjithashtu një faktor i përbashkët në mesin e pacientëve që kishin një goditje në tru.

Një migrenë e papritur ose një dhimbje koke e rëndë

Gjatë një goditjeje, rrjedha e gjakut në tru ose është e bllokuar ose e prerë për shkak të një ndërprerjeje të shkaktuar në qarkullimin e gjakut. Kjo mund të shkaktojë migrenë shumë të papritur ose një dhimbje koke.

Rëndësia në dhimbjen e qafës ose shpatullave

Një enë gjaku të dëmtuar  në tru mund të shkaktojë dhimbje në qafë ose shpatull të ngurtë. Nëse nuk jeni në gjendje të prekni mjekrën tuaj në gjoks shkoni menjëherë një mjek.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë