Shendet

Rreziqet që vijnë nga uji i pishinave

Pishinat mund të jenë bazë për bakteret e rrezikshme që shkaktojnë infeksione.
Zyrtarët e shëndetësisë në Shtetet e Bashkuara paralajmëruan për këtë. Në Amerikë, nga të gjitha epidemitë e baktereve nga uji në periudhën 2000 – 2014, një e treta ka ndodhur në pishina. Shpesh është nënvlerësuar ajo që duhet për të ruajtur siç duhet një pishinë ose një vaskë të nxehtë për larjen. Rekomandohet që pishinat publike – duke përfshirë pishinat e hoteleve dhe parqet e ujit – të menaxhojnë njerëzit e trajnuar për ta bërë këtë pa ndotje.

Shumica e epidemive në SHBA janë shkaktuar nga tre infeksione të rënda – cryptosporidium, legionella, dhe pseudomonas. Cryptosporidium është një parazit mjaft i qëndrueshëm për të mbijetuar edhe pishina me klor. Infuzion i zakonshëm është gëlltitja e ujit nga pishina, shpesh kur kontaminohet me diarre. Një infeksion mund të shkaktojë deri në tre javë diarre të rënda në një person të infektuar.

Pseudomonas dhe legionella janë baktere që mund të sfidojnë dezinfektuesit dhe të jetojnë në pishina dhe parqe ujore.

Këto baktere mund të hyjnë në trup përmes lëkurës, syve ose hundës. Sipas një raporti të ri, 493 shpërthime infektimi në ujë janë raportuar në SHBA me më shumë se 27,000 njerëz.

Legionella shkaktoi 16 për qind të epidemive, dhe pseudomonas shkaktoi 13 për qind. Legionella mund të çojë në pneumoni të rëndë dhe simptoma të ngjashme me gripin, ndërsa pseudomonas mund të rezultojë në infeksione të veshit.
Njerëzit që janë më të ndjeshëm ndaj legionelës janë më të vjetër se 50, duhanpirës të tanishëm ose të mëparshëm, njerëz me sëmundje kronike të mushkërive dhe persona me sistem imunitar të dobësuar.

Këshilla
Pishinat duhet të pastrohen me kujdes dhe të klorinohen, filtrat duhet të ndryshohen rregullisht dhe uji duhet të qarkullojë përmes sistemit të filtrit.
Notuesit gjithashtu kanë përgjegjësinë për të mos transferuar mbetjet në ujë pishinë. Mos notoni dhe mos i lini fëmijët të notojnë kur janë të sëmurë dhe kanë diarre.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë