Filma

“Rough Diamonds”, filmi me adrenalinë të lartë që s’duhet ta humbisni

Me mbylljen e kinemave nga koronavirusi, fansat përpiqen ta bëjnë atë duke kërkuar gjëra të reja për t’u parë në shtëpi. Në mesin e shumë titujve të përfshirë në katalogun e pasur të Netflix që nga fillimi i vitit, ekziston një që është veçanërisht interesant, i cili do të kishte merituar të dilte edhe në ekranin e madh: “Rough Diamonds” nga vëllezërit Safdie, me protagonist Adam Sandler.

Aktori amerikan luan Howard Ratner, një menaxher i dyqaneve të argjendarisë në Diamond District të New York. I fiksuar pas parave, Hoëard është një lojtar i ngurtësuar, me debitorë përgjithmonë mbi thembrat e tij, i cili përpiqet të ndryshojë jetën e tij, duke vënë bast në lojërat e basketbollit në NBA. Të gjitha shpresat e tij vendosen në një opal nga Afrika, e cila madje tërheq interesin e Kevin Garnett, ylli i Boston Celtics.

Paraqitur në festivale të ndryshme ndërkombëtare, “Rough Diamonds” nuk është vetëm filmi më interesant që mund të gjendet në programin Netflix, por në përgjithësi një nga filmat artistikë më tërheqës të gjithë sezonit. 

Ritmi shumë i lartë

Është një shfaqje ngazëllyese dhe me adrenalinë e lartë, e zhytur nga fjalët e folura nga protagonisti dhe nga njerëzit përreth tij, me një ritëm shumë të lartë dhe të aftë për t’i dhënë jetë një karakteri të bezdisshëm dhe të neveritshëm (një njeri i pangopur dhe gati çdo herë të bëjë zgjedhjen e gabuar), së cilës, megjithatë, është e pamundur të mos i bashkohesh.

Rruga e tij në film është po aq ambicioze sa është edhe vetëshkatërruese: Hoëard, njeri i rritur dhe baba i familjes, po kërkon vazhdimisht një shpërblim dhe vazhdon të shpresojë të ndryshojë jetën e tij duke bërë bast gjithçka.

Do të jetë gjithashtu kënaqësi të shihet nga tifozët e basketbollit NBA, duke pasur parasysh që filmi është vendosur në vitin 2012 dhe sillet rreth gjysmëfinales së Konferencës midis Boston Celtics dhe Philadelphia 76’ers, me Kevin Garnett i cili, në rolin e vetvetes, është një nga aktorët kryesorë të kësaj drame origjinale urbane. 

Vëllezërit Safdie dhe Adam Sandler

Dy regjisorët, vëllezërit Safdie, tashmë ishin bërë të njohur me “Good Time”, të prezantuar në konkurs në Festivalin e Filmit në Kanë në 2017, por me “Rough Diamonds” ata tejkaluan vetveten, gjithashtu sepse kanë ditur të punojnë shkëlqyeshëm me Adam Sandler, një aktor që jemi mësuar ta shohim në role komedie shpesh të nivelit të ulët, por që tregon një intensitet të jashtëzakonshëm në një rol shumë të ndërlikuar.

Të rejat në DVD

Për ata që duan të shikojnë dhe mbledhin DVD dhe blu-ray, nga ana tjetër, duhet të theksohet publikimi në javët e fundit i një prej fenomeneve kinematografike të vitit të kaluar: “Joker” nga Todd Phillips, një film që pas Luanit të Artë në Festivalin e Filmit në Venecia bëri që protagonisti i tij Joaquin Phoenix të ngrejë Oskarin për aktorin më të mirë të vitit.

Për ata që janë në kërkim të disa klasikëve të së kaluarës, një shfaqje që mund të rizbulohet është “Panique” nga Julien Duvivier e vitit 1946, që ka ardhur në version të restauruar. 

Në bazë është romani i Simenon “Angazhimi i Z. Hire” dhe ka një Michel Simon të madh në rolin e protagonistit, një njeri i vetmuar dhe shqetësues, i cili dyshohet për një vrasje të tmerrshme.

Më Shumë