Ngjarje

Festivali i Arkitekturës së Kosovës nis me ndikimin e dritës elektrike në planet

Festivali më i madh arkitekturor në Kosovë ka hapur sesionin e tij të shtatë, me dy dokumentarë dhe një leksion nga fotografja italiane Jessica Bizzoni mbi ndikimin shqetësues të dritës elektrike në planetin tonë.
“Drita elektrike është një aurora e bërë nga njeriu”, tha Bizzoni, 29 vjeç, gjatë paraqitjes së saj në Kino Armata, duke diskutuar mbi projektin e saj fotografik, të quajtur “Electric Sun”.

Kjo eksploron goditjet e natës dhe ambientet e përditshme të ndriçuara, duke hetuar kufirin e paqartë midis teknologjisë dhe biosferës. Ajo bashkëpunoi me astronomë dhe udhëtoi nëpër qytete për të parë strukturën në të cilën ishin vendosur dritat. Ajo tha se shkoi nga qytetet e mëdha dhe në periferi në kërkim të auroras të bëra nga njeriu.
“Dritat krijojnë një identitet për një qytet. Drita elektrike na rrethon në shumë mënyra, duke u bërë natyra jonë e dytë” vuri në dukje ajo.

Bizzoni foli gjithashtu për ndikimin e dritës mbi kafshët dhe ekosistemin njerëzor. Ajo shpjegoi se si bimët rriten më shpejt në dritë artificiale, sikur të ishin dritë e vërtetë në dritën e diellit. Nga ana tjetër, shpjegoi ajo, fluturat preken negativisht, sepse dritat e qyteteve ngatërrojnë ritmet e tyre biologjike. Festivali vazhdon deri më 1 tetor me arkitektë dhe artistë të ndryshëm që pritet të marrin pjesë. Celine Baumann, një arkitekt francez që jeton në Zvicër, do të mbajë një leksion që të bëjë në pyetje nocionet e përfshirjes, barazisë gjinore dhe sociale përmes një lente ndër sektoriale.
Festivali organizohet nga Fondacioni i Arkitekturës së Kosovës në partneritet me Platformën e Arkitekturës së Ardhmërisë. Qëllimi i tij kryesor është të paraqesë tek komuniteti i arkitekturës lokale dhe publiku i gjerë teoritë dhe metodologjitë bashkëkohore globale, në fushën e arkitekturës dhe planifikimit urban.
Kjo është ngjarja më e madhe në Kosovë, me më shumë se 40 aktivitete individuale në shumë qytete të vendit. Këtë vit aktivitetet do të mbahen nga 1 korriku deri në 1 tetor./BIRN/

 

Më Shumë