Shendet

OBSH: Sëmundjet seksualisht të transmetueshme po bëjnë namin

Më shumë se një milion njerëz çdo ditë në mbarë botën marrin një infeksion seksualisht të transmetueshëm, ka thënë Organizata Botërore e Shëndetësisë. Sipas raportit të fundit të organizatës, shumica dërrmuese e infeksioneve janë lehtësisht të parandalueshme dhe shëruese, por disa sëmundje – në veçanti gonorreja – janë gjithnjë e më të vështira për t’u trajtuar me antibiotikë.

“Infeksionet e transmetuara seksualisht janë kudo. Ata janë shumë më të zakonshme se sa mendojmë”, u tha gazetarëve Teodora Wi, një oficere mjekësor në departamentin e OBSH për shëndetin riprodhues. Infeksionet e transmetuara seksualisht ose IST-të janë një “kërcënim i vazhdueshëm dhe endemik i shëndetit në mbarë botën” dhe kanë një ndikim të thellë në shëndetin e të rriturve dhe fëmijës, thuhet më tej në raportin e kësaj të enjteje.

Raporti, bazuar në të dhënat globale të vitit 2016 të cilat janë më të fundit në dispozicion, treguan se në mesin e meshkujve dhe femrave të moshës 15 dhe 49 vjeç, ishin 127 milionë raste të reja të klamidias në vitin 2016, 87 milionë me gonorre, 6.3 milionë me sifiliz dhe 156 milionë trichomoniazë.

Nëse ato nuk trajtohen, ato mund të çojnë në efekte shëndetësore serioze dhe kronike që përfshijnë sëmundjen neurologjike dhe kardiovaskulare, shtatëzëninë ektopike, dhe rrezikun e rritur të HIV.

Sifilizi shkaktoi rreth 200,000 lindje të vdekura në 2016, duke e bërë atë një nga shkaqet kryesore të humbjes së foshnjave në nivel global, tha hulumtimi.

Peter Salama, drejtori ekzekutiv i OBSH, tha se të dhënat treguan nevojën për “përpjekje të bashkërenduara për të siguruar që të gjithë, kudo të mund të kenë qasje në shërbimet që u nevojiten për të parandaluar dhe trajtuar këto sëmundje”. Infeksionet seksuale të shkaktuara nga bakteret normalisht mund të trajtohen dhe të shërohen me barna gjerësisht të disponueshme, por studimi i OBSH tha se mungesat e penicilinës benzatine e kanë bërë më të vështirë kontrollin e sifilizit.

Rritja e rezistencës ndaj drogës ndaj trajtimeve të gonorresë është gjithashtu një kërcënim në rritje për shëndetin.

Tim Jinks, një specialist i sëmundjeve infektive në Wellcome Trust, tha se rritja e rasteve të IST ishte alarmante, veçanërisht duke qenë se disa antibiotikë po bëhen më pak efektivë për shkak të rezistencës ndaj drogës.

“Numri i lartë i rasteve të gonorreve është me interes të veçantë. Ne po shohim gjithnjë e më shumë incidenca të të ashtuquajturave ‘super-gonorrea’ të cilat praktikisht nuk mund të trajtohen”, tha ai në një koment me email.

 

Më Shumë