Shendet

Qelizat e reja të trurit zhvillohen gjatë gjithë jetës

Qelizat e reja të trurit zhvillohen gjatë gjithë jetës së njeriut (së paku deri në moshën 97 vjeçare). Kjo u mësua nga një studim i fundit mbi trurin e njeriut. Ideja është debatuar ashpër, pasi mendohet se kemi lindur me të gjitha qelizat e trurit. Hulumtuesit në Universitetin e Madridit gjithashtu treguan se numri i qelizave të reja të trurit zhduket me moshën.

Ndërsa numri i tyre bie mënyrë dramatike në fazat e hershme të sëmundjes Alzheimer. Shumica e neuroneve tona – qelizat e trurit që dërgojnë sinjale elektrike – janë vërtet në vend nga koha që lindim.


Studimet mbi gjitarët e tjerë kanë zbuluar qeliza të reja të trurit që formohen më vonë gjatë jetës, por shkalla e “neurogjenezës” në trurin e njeriut është ende një burim debati.
Studimi, i botuar në Mjekësinë e Natyrës, shqyrtoi trurin e 58 personave të vdekur të moshës 43 deri në 97 vjeç. Fokusi ishte te një pjesë e trurit e përfshirë në kujtesën dhe emocionet.
Neuronet nuk shfaqen në tru të formuar plotësisht, por duhet të kalojnë nëpër një proces rritjeje dhe maturimi. Studiuesit ishin në gjendje të vendosnin neuronet e papjekur ose “të reja” në trurin që ata ekzaminonin.

Në trurin e shëndoshë kishte një “rënie të lehtë” në sasinë e kësaj neurogjeneze me moshën. Studiuesi Dr Maria Llorens-Martin i tha BBC News: “Unë besoj se ne do të gjenerojmë neuronet e reja për aq kohë sa ne kemi nevojë për të mësuar gjëra të reja. Dhe kjo ndodh gjatë çdo sekonde të jetës sonë”. Numri i formimit të neuroneve të reja ra nga 30,000 për milimetër në 20,000 për milimetër tek njerëz në fillim të Alzheimer. Dr Llorens-Martin tha: “Kjo është një reduktim prej 30% në fazën e parë të sëmundjes. Është shumë e habitshme për ne, është edhe para akumulimit të beta amiloidit ‘një shenjë dalluese e Alzheimerit’ dhe ndoshta para simptomave”.
Dr Llorens-Martin thotë se kuptimi se pse ka një rënie në neurogjenezën mund të çojë në trajtime të reja si në Alzheimer dhe në plakjen normale. Por ajo thotë se faza e ardhshme e hulumtimit ndoshta do të kërkojë të shikojë në trurin e njerëzve, ndërsa ata janë ende gjallë, për të parë se çfarë po ndodh me kalimin e kohës.
Dr Rosa Sancho, kreu i hulumtimit në Mbretërinë e Bashkuar të Kërkimit Alzheimer, tha: “Ndërsa ne fillojmë të humbim qelizat nervore në moshën e rritur, ky hulumtim tregon se ne mund të vazhdojmë të prodhojmë produkte të reja edhe në vitet ’90. “Alzheimer rrënjësisht përshpejton shkallën në të cilën humbasin qelizat nervore dhe ky hulumtim siguron dëshmi bindëse se gjithashtu kufizon krijimin e qelizave të reja nervore. Studime më të mëdha do të duhet të konfirmojnë këto gjetje dhe të zbulojnë nëse ato mund të hapin rrugën për një test të hershëm për të flamur ata që janë më në rrezik nga kjo sëmundje”, u shpreh ajo

 

Më Shumë