Shendet

Pse gratë janë më të rrezikuara nga Alzheimeri

Shkencëtarët thonë se mund të kenë zbuluar pse gratë më shumë se burrat preken nga sëmundja e Alzheimerit. Gjithnjë është menduar që gratë që jetojnë më gjatë se burrat ishte edhe arsyeja pse ata preken nga Alzheimri. Por kërkimet e reja të paraqitura në një konferencë ndërkombëtare sugjerojnë se kjo nuk mund të jetë arsyeja. Dallimet në lidhjen e trurit dhe gjenet specifike të lidhura me seksin mund të shpjegojnë arsyejen, thonë studiuesit. Në Mbretërinë e Bashkuar, rreth 500,000 gra vuajnë nga demenca, krahasuar me 350,000 meshkuj.

Sëmundja e Alzheimerit mund të prekë edhe të rinjtë.
Studiuesit nga Qendra Mjekësore e Universitetit Vanderbilt studiuan skanime truri të qindra burrave dhe grave, duke parë modelin e një proteine të quajtur tau. Një nga vetitë karakteristike të Alzheimerit është krijimi i proteinave të quajtur tau dhe amiloid në tru.
Kur formojnë grumbuj toksikë, kjo shkakton që qelizat e trurit të vdesin, duke çuar në probleme të memories. Hulumtuesit zbuluan dallime midis gjinive në atë se si u përhap Tau në pjesë të ndryshme të trurit. Gratë duket se kanë lidhje më të mirë midis rajoneve ku rritet proteina tau – dhe kjo kishte pasoja për trurin, thanë studiuesit.
Me këtë lidhje më të lartë, truri i grave mund të jetë në rrezik për përhapjen më të shpejtë të tau. Dr Jana Voigt, pjesë e hulumtimit në Mbretërinë e Bashkuar të Kërkimit Alzheimer, tha se studimi zbuloi “dallime specifike seksuale në lidhjen e trurit që mund të kontribuojnë në rrezikun e Alzheimerit në burra dhe gra”.

Por ajo tha se më shumë hulumtime ishin të nevojshme për të parë nëse ka pasur mënyra për të përdorur këtë informacion për të trajtuar njerëzit me sëmundjen dhe për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit të tij. Një tjetër studim, nga Universiteti i Miamit, gjeti prova se gjenet specifike për gratë dhe burrat mund të lidhen me rrezikun e Alzheimer.

Zbulimi mund të çojë në profile unike të rrezikut për burrat dhe gratë. Brian Kunkle, i cili udhëhoqi hulumtimin, tha se edhe gjenetika luan një rol kyç.

Megjithatë ende nuk dihet nëse ky informacion mund të përdoret për të identifikuar burrat dhe gratë që janë të rrezikuar ndaj kësaj sëmundjeje. “Ende nuk e dimë pse disa gjene lidhen me rrezikun e Alzheimerit në një gjini dhe jo tjetrën, por zbulimi i kësaj mund të japë disa përgjigje se pse disa gra kanë probleme me memorien më shumë se burrat.”, tha Dr Voigt. Hulumtimi u prezantua në Konferencën Ndërkombëtare të Shoqatës Alzheimer në Los Anxhelos.

 

Më Shumë