Filma

Producentët e filmit ‘Rust’ të Alec Baldwin mohojnë dështimet e sigurisë gjatë xhirimeve

foto e drejtores se fotografise

Nga Gazeta Si - Producentët e filmit ‘Rust’ të Alec Baldwin kanë kundërshtuar një raport zyrtar, duke thënë se ata ishin indiferentë ndaj sigurisë së armëve përpara një tragjedie me të shtëna në xhirime.

Drejtorja e fotografisë, Halyna Hutchins u vra dhe regjisori Joel Souza u plagos kur një armë e mbajtur nga Baldwin qëlloi tetorin e kaluar.

Muajin e kaluar, Departamenti i Mjedisit në Nju Meksiko vendosi gjobën maksimale ndaj Rust Movie Productions për dështime “serioze dhe të qëllimshme”.

Por kompania ka thënë se “zbatoi të gjitha protokollet e zbatueshme të sigurisë”.

Në dokumentet ligjore të paraqitura për të kundërshtuar gjetjet e autoritetit, firma tha gjithashtu se “nuk ka shkelur ‘me dashje’ asnjë protokoll sigurie”.

Çdo aktor që merrej me armë mori trajnim të mjaftueshëm dhe ndihmësdrejtorët u udhëzuan të mbanin takime sigurie në ditët kur përdoreshin armët e zjarrit, tha ai.   

Një takim i tillë ka pasur në mëngjesin e të shtënave që vrau Halyna Hutchins dhe plagosi Joel Souza, sipas dokumenteve.

Alec Baldwin ka thënë se ai nuk e ka tërhequr këmbëzën

Baldwin, një nga producentët e filmit, ka thënë se besonte se arma nuk përmbante fishekë të drejtpërdrejtë dhe ai nuk e tërhoqi këmbëzën, por se ajo shkrepi kur ai e përkuli atë gjatë provave.

Ai tha se raporti i Departamentit të Mjedisit të Nju Meksikës (NMED) e “shfajësoi” atë dhe e bëri të qartë se autoriteti i tij si bashkëprodhues “ishte i kufizuar në miratimin e ndryshimeve të skenarit dhe kastin kreativ”.

Organizata gjobiti Rust Movie Productions me 136,793 dollarë (105,000 £) në prill pas hetimit të incidentit.

Tani, kompania e prodhimit ka argumentuar se nuk ishte përgjegjëse për mbikëqyrjen e setit të filmit, “aq më pak për mbikëqyrjen e protokolleve specifike si mirëmbajtja dhe ngarkimi i armëve”.

Ai tha: “Ligji i lejon prodhuesit të delegojnë funksione të tilla kritike si siguria e armëve të zjarrit tek ekspertët në atë fushë dhe nuk e vendos një përgjegjësi të tillë mbi prodhuesit, ekspertiza e të cilëve është në rregullimin e financimit dhe kontraktimit për logjistikën e xhirimeve”.

Një pamje ajrore e filmit të vendosur në Bonanza Creek Ranch pranë Santa Fe

Ai gjithashtu tha se shkarkimet e mëparshme të fishekëve të zbrazët në set ishin “adresuar siç duhet”, duke përfshirë informimet e sigurisë për kastin dhe ekuipazhin, dhe nuk shkelnin protokollet e sigurisë së armëve të zjarrit.

Kompania mohoi që armatorja e filmit, Hannah Gutierrez-Reed, ishte “mbingarkuar”, duke punuar gjithashtu si asistente e rekuizitës.

Ai tha se detyrat e saj “gjithmonë kishin përparësi” dhe se ajo kishte kohë të mjaftueshme për të inspektuar municionet, por “nuk e bëri punën e saj siç duhet”.

Avokatët e Gutierrez Reed thanë se raporti i NMED tregonte se asaj “nuk i ishte dhënë koha ose burimet e duhura për të kryer punën e saj në mënyrë efektive, pavarësisht shqetësimeve të saj të shprehura”.

Ata thanë se trupi “përcaktoi gjithashtu se prodhimi dështoi të thërriste Hannah për të kryer detyrat e saj të armatosur dhe për të inspektuar armën e zjarrit menjëherë përpara përdorimit të saj në skenën e improvizuar me Baldwin”.

Ata shtuan: “Siç kemi thënë më parë, nëse dikush nga prodhimi do të kishte thirrur Hannah përsëri në kishë përpara skenës për t’u konsultuar me të, kjo tragjedi do të ishte parandaluar”.

Marrë nga BBC, përshtati në shqip Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë