Mode

Përse Zara dhe HM sundojnë tregun

Industria e modës është një nga industritë më të dëmshme në botë. Dhe ndërkohë që kërkesa për modë të qëndrueshme dhe etike po rritet në mënyrë të vazhdueshme, markat e shpejta të modës vazhdojnë të mbizotërojnë në treg.

Dyqanet si H & M, Zara dhe Forever 21 vazhdimisht përditësojnë inventarët e tyre, duke ofruar rregullisht dizajne të reja, nga ana tjetër, duke i lejuar konsumatorët të qëndrojnë të azhurnuar me tendencat e fundit.

Përveç se ofron tendencat e fundit, dhe me çmime të lira , ka arsye të shumta që industria e modës së shpejtë po bën më shumë dëm sesa të mirë, duke përfshirë edhe mjedisin.

Më shumë se 15 milionë tonë mbeturina tekstile prodhohen në Shtetet e Bashkuara çdo vit, një shumë që është dyfishuar gjatë 20 viteve të fundit, sipas faqes së internetit të financave “The Balance”. Moda e shpejtë gjithashtu ka një efekt të dëmshëm në jetën e njeriut për shkak të kushteve të këqija të punës në fabrikat e veshjeve në vende të tilla si Bangladeshi dhe më gjerë.

Megjithatë, një numër i markave po përpiqen të thyejnë mykun e modës së shpejtë, duke u dhënë konsumatorëve veshje me stil të bërë me praktika të qëndrueshme dhe etike. Disa prej këtyre markave kanë treguar se është e mundur të shiten copa të modës me ndikim më të ulët mjedisor se sa të tjerët që kanë edhe ndikim negativ në mjedis.

 

Më Shumë