Mjedis

Për herë të parë ngrohja globale kaloi limitin prej 1.5 gradë Celsius gjatë gjithë vitit

Për herë të parë, ngrohja globale ka tejkaluar 1.5C gjatë një viti të tërë, sipas shërbimit klimatik të BE-së.

Udhëheqësit botërorë premtuan në vitin 2015 se do të përpiqen të kufizojnë rritjen afatgjatë të temperaturës në 1.5C, gjë që shihet si thelbësore për të ndihmuar në shmangien e ndikimeve më të dëmshme.

Kjo shkelje e parë njëvjeçare nuk e thyen atë “marrëveshje të Parisit” historike, por e afron botën më afër për ta bërë këtë në planin afatgjatë. Veprimet urgjente për të ulur emetimet e karbonit mund të ngadalësojnë ngrohjen, thonë shkencëtarët.

“Të kalosh mbi 1.5C të ngrohjes në një mesatare vjetore është e rëndësishme,” thotë Prof Liz Bentley, shefe ekzekutive e Shoqërisë Mbretërore Meteorologjike.

“Është një hap tjetër në drejtimin e gabuar. Por ne e dimë se çfarë duhet të bëjmë.”

Kufizimi i ngrohjes afatgjatë në 1.5C mbi nivelet “para-industriale”, përpara se njerëzit të fillonin djegien e sasive të mëdha të lëndëve djegëse fosile, është bërë një simbol kyç i përpjekjeve ndërkombëtare për të trajtuar ndryshimet klimatike.

Një raport historik i OKB-së në 2018 tha se rreziqet nga ndryshimet klimatike, të tilla si valët e të nxehtit intensiv, rritja e nivelit të detit dhe humbja e jetës së egër, ishin shumë më të larta në 2C të ngrohjes sesa në 1.5C.

Por temperaturat kanë vazhduar të rriten me një ritëm shqetësues, tregojnë të dhënat nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të BE-së Copernicus nga viti i kaluar. Periudha nga shkurti 2023 deri në janar 2024 arriti në 1.52C ngrohje. Kjo shkelje njëvjeçare nuk është befasi e madhe. Janari ishte muaji i tetë i ngrohtë rekord me radhë.

Në fakt, një grup shkencor, Berkeley Earth, thotë se viti kalendarik 2023 ishte më shumë se 1.5C mbi nivelet para-industriale. Organe të tjera shkencore, si NASA, i vendosin 12 muajt e fundit pak nën 1.5C të ngrohjes.

Këto dallime të vogla janë kryesisht për shkak të mënyrës se si janë vlerësuar temperaturat globale për fundin e viteve 1800, kur matjet ishin më të rralla. Por të gjitha grupet kryesore të të dhënave bien dakord për trajektoren e fundit të ngrohjes dhe se bota është në periudhën e saj më të ngrohtë që nga fillimi i regjistrimeve moderne dhe ka të ngjarë për shumë më gjatë.

Dhe sipërfaqja e detit në botë është gjithashtu në temperaturën mesatare më të lartë të regjistruar ndonjëherë, një tjetër shenjë e natyrës së përhapur të të dhënave klimatike. Është veçanërisht e dukshme duke pasur parasysh se temperaturat e oqeanit normalisht nuk arrijnë kulmin për një muaj tjetër apo më shumë.

Pse është thyer 1.5C gjatë vitit të kaluar?

Trendi afatgjatë i ngrohjes është padyshim që nxitet nga aktivitetet njerëzore, kryesisht nga djegia e lëndëve djegëse fosile, e cila lëshon gazra që ngrohin planetin si dioksidi i karbonit. Kjo është gjithashtu përgjegjëse për shumicën dërrmuese të ngrohtësisë gjatë vitit të kaluar.

Në muajt e fundit, një fenomen natyror i ngrohjes së klimës i njohur si El Niño i ka dhënë gjithashtu një rritje shtesë temperaturave të ajrit, megjithëse zakonisht do ta bënte këtë vetëm me rreth 0.2C.

Temperaturat mesatare globale të ajrit filluan të kalojnë 1.5C të ngrohjes pothuajse çdo ditë në gjysmën e dytë të vitit 2023, kur El Niño filloi të fillojë dhe kjo ka vazhduar në vitin 2024. Kjo tregohet ku vija e kuqe është mbi vijën e ndërprerë në grafiku më poshtë.

Një fund i kushteve të El Niño pritet brenda disa muajsh, gjë që mund të lejojë që temperaturat globale të stabilizohen përkohësisht dhe më pas të bien pak, ndoshta përsëri nën pragun 1.5C.

Por aktivitetet njerëzore nënkuptojnë se temperaturat përfundimisht do të vazhdojnë të rriten në dekadat e ardhshme, nëse nuk ndërmerren veprime urgjente.

“Reduktimet e shpejta të emetimeve të gazrave serrë janë mënyra e vetme për të ndaluar rritjen e temperaturave globale”, përfundon Samantha Burgess, zëvendësdrejtoreshë e Copernicus.

Me normën aktuale të emetimeve, qëllimi i Parisit për të kufizuar ngrohjen në 1.5C si një mesatare afatgjatë, në vend të një viti të vetëm,  mund të kapërcehet brenda dekadës së ardhshme.

“Nuk është një prag përtej të cilit ndryshimi i klimës do të dalë jashtë kontrollit,” thotë Prof Myles Allen i Universitetit të Oksfordit dhe Kolegji Gresham, dhe një autor kryesor i raportit historik të OKB-së 2018.

Megjithatë, ndikimet e ndryshimeve klimatike do të vazhdojnë të përshpejtohen, diçka që na kanë dhënë valët ekstreme të të nxehtit, thatësirat, zjarret dhe përmbytjet gjatë 12 muajve të fundit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë