Teknologji dhe Inovacion

Pacienti i parë njerëzor i Neuralink, i aftë të kontrollojë mausin përmes të menduarit

Pacienti i parë njerëzor të cilit i është  implantuar një çip truri nga Neuralink duket se është rikuperuar plotësisht dhe është në gjendje të kontrollojë një maus kompjuteri duke përdorur mendimet e tij, tha themeluesi i startup-it Elon Musk.

"Përparimi është i mirë dhe pacienti duket se ka bërë një shërim të plotë, me efekte nervore për të cilat ne jemi të vetëdijshëm. Pacienti është në gjendje të lëvizë mausin rreth ekranit vetëm duke menduar," tha Musk në platformën e mediave sociale.

Firma implantoi me sukses një çip në pacientin e saj të parë njerëzor muajin e kaluar, pasi mori miratimin për rekrutimin e provës njerëzore në shtator.

Studimi përdor një robot për të vendosur në mënyrë kirurgjikale një implant të ndërfaqes tru-kompjuter në një rajon të trurit që kontrollon qëllimin për të lëvizur, ka thënë Neuralink, duke shtuar se qëllimi fillestar është t'u mundësojë njerëzve të kontrollojnë një kursor kompjuteri ose tastierë duke përdorur mendimet e tyre.

Musk ka ambicie të mëdha për Neuralink, duke thënë se do të lehtësonte futjen e shpejtë kirurgjikale të pajisjeve të saj me çip për të trajtuar kushte si obeziteti, autizmi, depresioni dhe skizofrenia.

Neuralink, e cila u vlerësua në rreth 5 miliardë dollarë vitin e kaluar, është përballur me thirrje të përsëritura për shqyrtim në lidhje me protokollet e saj të sigurisë citon Reuters.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë