Teknologji dhe Inovacion

OpenAI rikthen frikën në Hollywood. Aktorja akuzon kompaninë se ka krijuar një robot me zërin e saj

Hollywood është përfshirë në një debat mbi inteligjencën artificiale, me aktoren Scarlett Johansson që akuzon startupin e AI OpenAI se imiton zërin e saj në teknologjinë e tyre më të fundit, duke shkaktuar shqetësime për të drejtat e autorit dhe të drejtat e interpretuesve në epokën e AI.

Johansson pretendon se OpenAI, në demonstrimin e versionit më të fundit ChatGPT, përdori një zë të ngjashëm me performancën e saj në filmin "Her". Ky pretendim, i ardhur pas negociatave të dështuara midis Johansson dhe OpenAI, ka rindezur ankthin brenda komunitetit në lidhje me kërcënimin ekzistencial të paraqitur nga AI.

Megjithatë, CEO i OpenAI, Sam Altman, pohon se zëri nuk është ai i Scarlett Johansson dhe se "asnjëherë nuk kishte për qëllim t'i ngjante zërit të saj. Ne vendosëm zërin e robotit Sky përpara çdo kontakti me znj. Johansson."

Ndërsa disa drejtues të Hollivudit janë të intriguar nga potenciali i teknologjisë AI, veçanërisht aftësia për të përshpejtuar krijimin e efekteve digjitale, përvoja e Johansson ka shkaktuar shqetësim.

Disa regjisorë dhe kineastë janë të shqetësuar se modelet e OpenAI mund të ndërtohen mbi vepra të mbrojtura pa pëlqimin e autorit origjinal. Kjo ngre pyetje në lidhje me ligjshmërinë dhe etikën e përdorimit të një mjeti të tillë.

Rasti i Johansson varet nga koncepti i "të drejtës së publicitetit", i cili u jep individëve kontrollin mbi përdorimin komercial të ngjashmërisë ose imazhit të tyre. Ekspertët ligjorë besojnë se Johansson ka një rast të fortë për shkak të përpjekjeve për të imituar zërin e saj nga "Her", kombinuar me përpjekjet e kaluara të OpenAI për ta punësuar atë dhe cicërimat e CEO-së duke iu referuar filmit.

OpenAI ka ndezur një debat kompleks brenda Hollivudit. Ndërsa teknologjia premton, shqetësimet etike dhe ligjore që lidhen me të drejtat e autorit dhe të interpretuesit paraqesin pengesa të rëndësishme për bashkëpunimin. Rasti i Johansson ka shërbyer si një pikë kthese, duke detyruar një dialog vendimtar për peizazhin në zhvillim të AI dhe ndikimin e tij në industrinë e argëtimit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë