Treg

OECD: Inflacioni global do ulet më shpejt se ç’pritej por është herët për të shpallur fitoren

Nga Gazeta ‘Si’- Organizata për Zhvillim dhe Bashkëpunim Ekonomik (OECD) pret që inflacioni global të ulet më shpejt në shumicën e ekonomive në krahasim me vlerësimet e mëparshme, por u bëri thirrje bankierëve qendrorë të qëndrojnë vigjilentë pasi është shumë herët për të shpallur fitoren.

Deflacioni në Kinë po thellohet, ndërsa rishikimet vjetore konfirmuan se inflacioni në SHBA është në një prirje rënëse. Megjithatë, presionet e çmimeve në Brazil nuk u ngadalësuan aq sa ishte parashikuar në fillim të vitit, ndërsa rritja e pagave ruajti vrullin në Japoni. 

Botë

Bankat qendrore kryesore të botës nuk duhet të heqin kujdesin e tyre në luftën kundër inflacionit, pasi është shumë herët të thuhet nëse rritjet e mprehta të normave të interesit kanë frenuar presionet themelore të çmimeve, tha OECD.

Banka qendrore e Australisë i la normat e interesit në nivelin më të lartë të 12 viteve dhe sinjalizoi se shtrëngimi i mëtejshëm mbetet i mundur. India i mbajti normat të qëndrueshme, por mbajti një qëndrim të ashpër të politikës. Tajlanda, Islanda, Serbia, Uganda, Polonia, Meksika gjithashtu lanë normat e pandryshuara. Kenia u rrit me më shumë se sa pritej dhe Nigeria rriti normat e interesit për borxhin afatshkurtër. Republika Çeke dhe Peruja ulën normat.

Kompanitë e mëdha të anijeve po paralajmërojnë se situata e sigurisë në Detin e Kuq po vazhdon të përkeqësohet, pavarësisht përpjekjeve nga perëndimi për të kufizuar sulmet nga rebelët Houthi të Jemenit. Perceptimet e kompanive të transportit për rrezikun kanë rëndësi sepse janë ato që do të diktojnë kur anijet të kthehen në rajon. Të gjithë pronarët thanë se do të vazhdojnë të ridrejtojnë anijet e tyre derisa të jetë e sigurt për të udhëtuar në Detin e Kuq.

Evropë

Prodhimi industrial gjerman zgjati rënien e tij në një muaj të shtatë në dhjetor, duke nënvizuar vështirësitë që kanë kapluar ekonominë më të madhe të Evropës. Niveli i përgjithshëm i prodhimit tani është në nivelin më të ulët që nga qershori 2020, dhe duke hequr goditjen e pandemisë, hera e fundit që ishte kaq e dobët ishte në vitin 2010. 

Tregu i punës në Britani është më i ngushtë se sa mendohej, duke reflektuar ndryshimet në vlerësimet e popullsisë në të dhënat zyrtare që treguan më shumë të rinj në moshë pune se më parë. Papunësia me masën e re ishte 3.9% në tre muajt deri në nëntor, shumë më poshtë se 4.2% e vlerësuar duke përdorur të dhënat e mëparshme, tha Zyra për Statistikat Kombëtare.

Ekonomitë evropiane rezultuan në ‘një gjendje të dobët shëndetësore’ në një anketë të ekspertëve që tregoi rreziqe të larta të recesionit për shkak të konflikteve gjeopolitike dhe rritjes së kostove të energjisë. Në eurozonë, shanset për dy tremujorë radhazi të rënies së prodhimit deri në fund të vitit janë më të lartat në Gjermani dhe Holandë.

Azia

Çmimet e konsumit të Kinës ranë 0.8% muajin e kaluar, më së shumti që nga kriza financiare globale, duke grumbulluar presion mbi qeverinë për të rritur mbështetjen për një rikthim ekonomik pengues që po trazon tregjet. Indeksi i çmimeve të prodhimit ra me 2.5%, duke shënuar 16 muaj radhazi deflacioni për kostot e fabrikës.

Negociatat vjetore të pagave të Japonisë kanë nisur seriozisht, duke tërhequr vëmendjen e shtuar ndërsa Banka e Japonisë kërkon prova të një cikli të virtytshëm paga-çmim që do ta lejonte atë të dilte nga regjimi i fundit i normës negative në botë. Të dhënat e publikuara treguan se rritja e pagave u forcua me më pak se sa pritej në dhjetor, ndërsa ende tregonte shenja të një vrulli të mjaftueshëm themelor për të mbajtur BOJ në rrugën e duhur.

SHBA

Inflacioni në SHBA ishte pothuajse i njëjtë në fund të vitit të kaluar siç u raportua fillimisht pas përfshirjes së rishikimeve vjetore, sipas të dhënave të reja të publikuara. Rishikimi i pandërprerë do të vijë si një lehtësim për zyrtarët e Rezervës Federale, të cilët po kërkojnë më shumë prova se presionet e çmimeve po zvogëlohen në mënyrë të qëndrueshme përpara se të fillojnë të ulin normat e interesit.

Deficiti tregtar i SHBA-së u ngushtua vitin e kaluar me më së shumti që nga viti 2009, pasi vlera e mallrave të importuara ra dhe u rrit suficiti i shërbimeve. Deficiti i mallrave të vendit me Kinën vitin e kaluar u tkurr 27% në 279.4 miliardë dollarë të parregulluar, më i vogli që nga viti 2010.

Familjet amerikane morën më shumë borxhe në fund të vitit të kaluar dhe disa nga këto kredi po shkojnë gjithnjë e më keq, sipas të dhënave nga Banka e Rezervës Federale të Nju Jorkut. Megjithëse normat e përgjithshme të delikuencës në SHBA mbeten nën nivelet e para-Covid, ato për kartat e kreditit dhe kreditë e makinave tani janë më të larta./ Bloomberg


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë